Društvo

Dobročinitelji pomažu obnovu crkve Svetog Nikole u selu Manastir

Selo Manastir nadomak Niša nema više meštana. Napustili su svoja ognjišta trbuhom za kruhom i preselili se u Prosek ili Niš, ali je u selu ostala crkva Svetog Nikole da svedoči o nekadašnjem životu u ovom mestu. U međuvremenu je u selu napravljeno vikend naselje, ali je malo ko vodio računa o pravoslavnom hramu i svedoku jednog vremena. Onda je arhitekta iz Niša, Hadži Ivan Redi pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za obnovu ovog hrama. Prvi prilozi dobročinitelja sakupljeni sun a dobrotvornom Svetsosavskom balu koji je nedavno održan. Mada se radi o sumi koja iznosi tek nekih 15.000 dinara, pomoć je i te kako vredna. Oživljavanje i obnova crkve je od posebnog značaja ako se ima u vidu da je  zbog svog istorijskog, arhitektonskog i verskog značaja  1982. godine, proglašena za „Kulturno dobro od velikog značaja“.

“Moja je želja bila da krenem putem koji vodi ka prepoznavanju crkve Svetog Nikole kao mesta uzvišene duhovnosti te oduta i ideja da pomognem njenom očuvanju”, kaže Hadži Ivan Redi. “ Na ideju da njenom očuvanju mogu da pomognu ljudi dobre volje došao sam krajem prošle godine kada sam sa Draganom Petković, direktorkom Studentskog kulturnog centra Niš i igumanijom Veronikom, prvi put posetio ovo mesto”.

Susret sa igumanijom Veronikom je bio dovoljan da se već poznatom humanitarcu i pokretaču ideje o dobrotvornom Svetosavskom balu u Nišu rodi želja da se pomogne i ovom svetom mestu.

“Priča igumanije i duh mesta koji sam tu osetio, iznedrili su moju odluku da se svojim znanjem i umenjem, a pre svega svojim srcem, nađem na ovom mestu. Na taj nimalo jednostavni put sam krenuo sa verom da činim dobro, sa ljubavlju i nadom da će moj trud biti na dobrobit svih oni koji će ovde doći jednog dana, da srcem osete blagodeti ovog svetog mesta”, kaže Hadži Ivan Redi koji je bio i prvi darodavac priloga za crkvu Svetog Nikole.

Crkva Svetog Nikole u selu Manastir, poznata i kao hram svetog Nikolaja Mirilikijskog, jedna je od crkava Jelašničke parohije koja je u sastavu Pravoslavne niške Eparhije. Hram posvećen svetom proroku Nikoli, izgrađen je ili obnovljen 1838. godine, zahvaljujući prilozima meštana. Posebno pažnju u porti ove crkve, odnosno na njenom starom groblju iz 19. veka, zaslužuju dobro očuvani kameni nadgobni spomenici, delo mesnih kamenorezaca, izuzetne zanatske veštine i mašte.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com