KulturaRegion

„Dobričko pero“ Miroljuba Miće Vulića predstavljeno u Merošini

Antologija književnog stvaralaštva „Dobričko pero“ autora  Miroljuba Miće Vulića, predstavljena je u Narodnoj biblioteci u Merošini.

„Dobričko pero“ sadrži skoro stotinu književnih stvaralaca dobričkog kraja, od kojih je na promociji prisutvovalo desetoro sa područja opštine Merošina, koji su se predstavili svojim delima.

Po svom kvalitetu i značaju Vulićeva Antologija predstavlja jedinstvenu knjigu na ovim prostorima.

Dobrič obuhvata tri male opštine, Žitorađu, Doljevac i Merošinu kao i sedamdeset tri sela. Sa tih prostora poniklo je svih devedest osam pisaca koji su obuhvaćeni mojom knjigom. Tu su njihove biografije, fotografije i delovi njihovog književnog stvaralaštva. Knjiga sadrži opuse pisaca kao što su Vlasta Cenić, Radoje Dragutinović, Dane Stojiljković, Jovan Zlatić, pokojni Ratko Zečević, ali ima i onih mlađih poput Aleksandre Ane Stojiljković.  Nije bilo lako sabrati ih u ove korice, ali je vredelo. Mnogo je mladih koji pišu, što samo pokazuje da i u malim sredinama, pa i na selu, rastu neki budući veliki pesnici i stvaraoci proznih dela“, kaže Vulić. Književnik i hroničar sa dobričkih prostora, Mića Vulić, posebno ističe da većina koja se našla u njegovom „Dobričkom peru“, najviše voli da piše o svom zavičaju. To se pokazalo i na promociji u Merošini gde je poema „Grumen srpske zemlje“ autora Miluna Miletića naišla na poseban odjek.

Na promociji je o knjizi govorio i recenzent prof. dr Boško Prokić.

Posebna vrednost knjige je to što se na ovaj način omogućuje da se šira kulturna i naučna javnost upozna sa likom i delom autora sa ovog prostora i tako oceni vrednost i doprinos kulturnom stvaralaštvu Dobriča. Talentovanih ima i treba ih negovati“, rekao je profesor Prokić.

Sam autor je, zahvaljujući saradnicima na pomoći, istakao da mu rad na petom književnom delu nije bio nimalo lak, ali, znajući vrednosti i značaj koji pisana reč ima za buduće generacije, sve je radio sa ogromnim entuzijazmom i energijom.

Miroljub Mića Vulić je višegodišnji prosvetni i radnik u kulturi. Rođen je 1947.  godine u Žitorađi. Višu pedagošku školu završio je 1970. u Vranju. Radio je u više osnovnih škola, od 1987. godine bio je direktor Doma kulture, a potom i Narodne biblioteke u Žitorađi. Za 15 godina radio u kulturi, inicirao je i organizovao čitav niz raznih kulturnih manifestacija – “Susreti sela”, “Prvi glas Dobriča”, “Autori pisane reči opštine Žitorađa” i druge.

Poseban deo u njegovom stvaralačkom radu zauzima pisana reč. Napisao je i objavio više naslova “Fudbalski klub Zadrugar Žitorađa” (2010.g.), “Razglednica opštine Žitorađa” (2013.g.), “Zavičajna nadahnuća” (2014.g.), “50 godina rukometa u žitorađi” (2015.g.)  a poslednja je “Dobričko pero”. Dobitnik je više važnih nagrada, a najznačajniju, Petrovdansku povelju, najviše priznanje opštine Žitorađa, dobio je za izuzetan doprinos razvoju kulture, očuvanju tradicije i promocije opštine Žitorađa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com