DruštvoObrazovanje

Dobri rezultati studenata Elektronskog fakulteta na takmičenju iz robotike u Skoplju

Studenti Elektronskog fakulteta Miloš Višić, Bogdan Kostić i Aleksandar Pavlovski  učestvovali su na Međunarodnom takmičenju iz oblasti robotike i veštačke inteligencije “Robomac” u Skoplju i tom prilikom ostvarili zapažene rezultate. Pavlovski je sa koleginicom iz Skoplja, Anom Sofronievskom, osvojio drugo mesto, dok su Miloš i Bogdan zauzeli treće.

Foto: RoboMac

Tim sa Elektronskog u sastavu Pavlovski, Višić, Kostić učestvovao je zajedno u kvizu i bio prvoplasiran.

Ovi mladi ljudi takmičili su se u kategoriji „Colour coded challenge“, gde je izazov bio da se od nule napravi i programira robot koji prati liniju i ima mogućnost prepoznavanja boje.

Pavlovski je sa svojom koleginicom iz Skoplja, Anom Sofronievskom, osvojio drugo mesto, dok su Miloš i Bogdan bili treći. Tim sa Elektronskog u sastavu Pavlovski, Višić, Kostić učestvovao je zajedno u kvizu i tu bio prvoplasiran.

„Sav materijal (raster ploče, otpornike, DC motore, arduino UNO, integrisana kola, točkiće za auto) i alate (lemilice, bušilice…) obezbedio nam je fakultet u Skoplju. Naše je bilo samo da ponesemo laptop. Takođe je od strane njihovog fakulteta bio obezbeđen i smeštaj u centru grada, tako da je sve bilo odlično“, kazao je učesnik tima, Aleksandar Pavlovski.

Takmičenje je trajalo šest dana.

„Prvog dana ekipe dobijaju sav materijal, alate i tačan zadatak vezan za kategoriju koju su izabrali i koji treba da ispune do petka. Ekipe imaju slobodu da reše zadatak/izazov na način na koji njima najviše odgovara ali samo uz pomoć komponenti koje su dobile prvog dana, nije dozvoljeno korišćenje dodatnih komponenenti. Poslednjeg dana se održava veliko finale gde učestvuju ekipe koje su uspešno savladale svoj izazov. Na takmičenje su došli studenti iz okolnih zemalja i interesantno je to što je moguće pri prijavljivanju na takmičenje navesti kolege sa kojima želite da radite ili da se prijavite samostalno i da budete podeljeni u nasumičnim timovima sa nepoznatim studentima iz okolnih država“, zaključio je Pavlovski.

Prijavljivanjem na ovo takmičenje moguće je odabrati nekoliko kategorija, a ove godine su to bile sledeće oblasti:

– Colour coded challenge – dizajn i programiranje robota baziranog na arduino razvojnom sistemu koji prati liniju i prepoznaje boje;
-AI Agents – programiranje inteligentnih agenata da pronadju i eliminišu protivnika u dinamičkom okruženju;
-Robotic Arm Challenge – kombinovanje robotike i mašinskog vida kako bi se sortirali predmeti različitih boja i oblika;
-The ChatBot challenge – upravljanje robotima glasovnim komandama;
-Self-Racing Cars – programiranje NVIDIA JetBot-ova da što brže savladaju određenu stazu.

Izvor: Elektronski Fakultet u Nišu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com