Zdravlje

Dobra posećenost “Bazara zdravlja” u GO Palilula

Na platou ispred Niškog kulturnog centra, proteklog vikenda održan je „Bazar zdravlja”. Domaćin ove zdravstvene aktivnosti, koja se ostvaruje u saradnji sa Domom zdravlja u Nišu, bila je Gradska opština Palilula. Ovom prilikom građani su mogli da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta. Promoteri ove aktivnosti bili su predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale sa saradnicima i direktor Doma zdravlja u Nišu prof. dr Milorad Jerkan.

Foto: Dragan Vidojković

“Kao što je poznato, cilj ovog projekta je podizanje svesti i brige o očuvanju sopstvenog zdravlja svakog stanovnika. Prioritet u našem zajedničkom radu i saradnji, Opštine Palilula i Doma zdravlja Niš, koji je do sada bio veoma uspešan, je da se promovišu zdravi stilovi života i nove mogućnosti u prevenciji i lečenju građana u Domu zdravlja Niš” , istakao je profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja. “Sa menadžmentom Doma zdravlja u Nišu dogovorili smo da se ovi besplatni preventivni pregledi, u gradskim naseljima opštine i dalje organizuju, a na seoskom područiju, gde nema zdravstvenih stanica, uspešno se odvija aktivnost “Približimo se pacijentima” koja je uglavnom usmerena ka starijim osobama i slabo pokretnim”.

Prema rečima Aleksandra Ždraleta, predsednika Gradske opštine Palilula, akcije provere zdravlja, značajno utiču na menjanje loših životnih navika kod naših građana, što je danas osnovni problem ostvarivanja kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite u našem društvu.

“Danas sam ovde sa najbližim saradnicima, predsednicom Skupštine, članovima opštinskog Veća, zaposlenima u Upravi opštine, naglasio je Ždrale, da ličnim primerom promovišemo ovu zdravstvenu aktivnost”, rekao je Ždrale.

Na Bazaru zdravlja, po rečima prof.dr Milorada Jerkana, direktora Doma zdravlja u Nišu zdravstvene ekipe radile su na provere šećera u krvi, određivanju procenta masnoće u organizmu, određivanju BMI, merenju krvnog pritiska, pregledu mladeža, podeli saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podeli edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Foto: Dragan Vidojković

Patronažne sestre su na medicinskom modelu za samopregled dojke, demonstrirale pregled i vršile podelu edukativnog materijala. Tim Savetovališta za mlade delio je edukativni materijal mladima na temu polno prenosivih bolesti, pravilne ishrane, reproduktivnog zdravlja.

Aktivno su učestvovale i Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Služba fizikalne medicine, Služba polivalentne patronaže i Služba za specijalističko-konsultativne delatnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com