DruštvoRegion

Dobila ime po televizoru

Kada se Žarku Nikoliću iz sela Gornji Ljubiš rodila ćerka 1968.godine uveliko su se kupovali televizori, pa je on rođenje deteta proslavio kupovinom televizora marke “gemini”. Oduševljen ovom kupovinom i tehnologijom koja je polako osvajala i ove krajeve, on je ćerki dao ima po televizoru, pa je u njenoj krštenici upisano ime Gemina.

Kao beba ova Aleksinčanka nije mogla da se buni, ali je kasnije, tokom života, zbog svog imana zapadala u mnoge zgode i nezgode. Kaže da je prvi put shvatila da ima čudno ime kada je pošla u školu i kada se ni jedna devojčica nije zvala kao ona.

“Zbog imena su mislili da sam Romkinja ili Muslimanka. Sećam se da sam se u vreme kada sam trenirala košarku susrela sa jednom ekipom iz Majdanpeka čiji je član bio i jedan mladić islamske veroispovesti. On me je odmah pitao jesam li njihova. U prvi mah nisam shvatila zašto me to pita, a onda sam mu kroz smeh objasnila da se zovem po televizoru”, priseća se Džemina.

Džemina dodaja da je često, posebno kao devojčica, želela da promeni ime, ali je poštovala odluku oca i ostalo je tako kako je on odlučio i kako je matičar prvi put zapisao. A volela je da se zove drugačije. Recimo Ana, kao i njene drugarice iz škole. Važno je, dodaje Džemina, da joj suprug ne zamera zbog imena i da to ne utiče na njihov odnos, a njemu ništa nije morala ni da objašnjava.

“Sa suprugom smo se znali odmalena, on je znao zašto se zovem tako, ali mi je priznao da su ga njegovi prijatelj često pitali jel se oženio Romkinjom. I moja ćerka je uvek kada je trebalo da se upiše ime roditelja, navodila očevo ne želeći da objašnjava zašto joj se majka zove kako se zove”, kaže Džemina.

A, zbog nesvakidašnjeg imena Džemina je morala da dokazuje ko je i pred državnim organima.

“Dešavalo je da sam morala da pokazujem državljanstvo jer su zbog imena sumnjali da sam Srpkinja”, kaže Džemina i odaje da su brat i sestra bili bolje sreće pa se brat zove Goran, a sestra Vesna.

Televizora više nema. Zamenjen je novim modelom više puta do sada, ali ga se svi sete kada vide Džeminu. A osim članova poridice viđaju je i građani Srbije, posebno oni koji prate emisiju “Kuhinja moga kraja” jer je Džemina članica Udruženja koje se bavi očuvanjem tradicionalnih srpskih proizvoda pa često gostuje u televizujskim emisijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com