Virus KoronaZdravlje

DOBAR POKAZATELJ: U Nišu od 117 testiranih samo jedan zaražen

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je na Konferenciji za štampu da je od početka epidemije testiramone 631.274 građana. Na žalost u poslednja 24 sata od koronavirusa preminulo je još devet osoba, tri osobe ženskog i šest muškog pola. U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 9.560 ljudi, a koronavirus je registrovan kod njih 411. Na respiratorima je 171 osoba, saopštio je Krizni štab.

 

Darija Kisić Tepavčević; Foto: printscreen Tanjug/Telegraf live

“Izuzetno je veliki broj testiranih, stabilizuje se broj zaraženih, naziru se povoljni parametri – sve je manji broj zahteva za hospitalizacijom, i manje pacijenata se javlja u kovid ambulante. Ovo je preloman trenutak, očekuje se da “krivulja” krene silaznim tokom, ali sada treba da smognemo snage i da se pridržavamo svih zaštitnih mera. Dobar prognostički pokazatelj je i taj da je u poslednja 24 časa, testirano je 117 osoba u Nišu, samo jedna osoba je bila pozitivna. To znači da povoljni ishodi mogu da uslede kada se poštuju mere”, kazala je Kidić Tepavčević.

Sanja Glišić, Institut “Vinča” rekla je na konferenciji za novinare da je ovaj institut pratio naučna istraživanja o tome kako sve može da se prenese koronavirus.

Sanja Glišić, Institut “Vinča”; Foto: Tanjug/Telegraf live printscreen

“Pokazalo se da se prenos virusa može smanjiti nošenjem hirurških maski, a poogotovo ako maske nose inficirani. Takođe, zaraženi koji su nosili maske imali su blaže slike od onih koji su bili pozitivni na koronavirus, a nisu nosili maske”, rekla je Glišić.

Kisić Tepavčević je izrazila dadu da među nama nema nikoga ko zna da je kovid – pozitivan, a da se svesno kreće i širi infekciju.

“Od ogromnoj je značaja, pošto ima mnogo onih koji i ne znaju da su kovid pozitivni, to da nošenje maski ima smisla. Nošenje maski smanjuje verovatnoću zaražavanja i pokazalo se da čak i kad dođe do infekcije, zaraženi je izožen manjoj količini virusa zahvaljujući maski. Apsolutno svi treba da nosimo maske, a posebno u zatvorenom prostoru”, istakla je Kisić Tepavčević.

Kaže da je teško da će da se pojavi čudotvorni lek, ali se nadamo da će u skorije vreme biti otkriveno nešto što će usporiti replikaciju virusa.

“Kovid – 19 ima širok spektar simptoma, nijedan nije isključiv za tu bolest. Kada je u pitanju odluka lekara da li da testira pacijenta, to se bazira na tome da li je bio u kontaktu sa zaraženim, kliničkog pregleda, laboratorijske analize i snimka pluća. Vrlo moguće je, dakle, da neko ima takve simptome, ali da nema Kovid – 19. Drugi virusi nisu nestali dolaskom koronavirusa, tako da gubitak čula mirisa i ukusa jeste pokazatelj, ali se odluka o testiranju donosi u zavisnosti od drugih parametara”, objasnila je Kisić Tepavčević.

O karantinu za one koji dolaze iz inostranstva se stalno diskutuje, ali još nije doneta nikakva konkretna odluka, rečeno je na konferenciji Kriznog štaba u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Sram vas bilo zasto ovako bezocno lazete ljdue. UOPSTE SE NE RADE TESTOVI NA KORONU JER IH NEMATE!!! Sramota i za vase novine

  2. Ko koga ovde laze???? Ja sam jedan od dvojice pozitivnih u istom danu? Koga pravite na budale vise?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com