Društvo

Dobar dan, mi smo Arhiv! Dve izložbe za godišnjicu i po prvi put izloženi telegrami trgovca Nikolasa Hristodulua

Niški Istorijski arhiv obeležio je danas 74 godine postojanja i rada izložbom u holu Arhiva „Dobar dan, mi smo Arhiv”, ali i izložbom ispred ove ustanove „Od telegrama do SMS-a 1872 – 1887.”

Arhiv u Nišu je počeo da radi od aprila 1948. godine i izložba je upravo posvećena tim decenijama, radnicima Arhiva, izdavaštvu, kao i nagradama i saradnji sa drugim institucijama. Autor izložbe je Boban Janković sa saradnicama Natašom Radenković, Ivanom Jovanović i saradnikom u pripremi Bratislavom Sretićem.

“Pred nama je bio zahtevan zadatak jer je trebalo izdvojiti najzanimljivije segmente od osnivanje do današnjeg dana. Ova izložba nas vodi kroz jednu istoriju ustanove koja je možemo slobodno reći jedna od najznačajnihih u gradu. Celokupna istorija Niša nalazi se ovde.

Predstavljena su značajna dokumenta vezana za osnivanje i rad ustanove, deo kataloga i priređenih izložbi putem kojih je javnost imala priliku da se upozna sa arhivskim fondovima i zbirkama”, rekao je autor izložbe Boban Janković.

On je podsetio da je najstariji dokument koji čuva Arhiv bakrotisk iz 1737. godine. Značajna su i sva ona dokumenta koja su nastala u vreme pre prvog i drugog svetskog rata, jer su za vreme rata mnoga dokumenta uništena, pa sve ono što je sačuvano pre rata ima veliku vrednost.

Bakrotiskom je predstavljen trenutak predaje ključeva grada od strane turskih deputata austrijskom general-feldmaršalu baronu od Tingena koji preuzima grad u ime carskog generala Filipija. Deputati klečeći predaju pet ključeva: tri za kapije (prema Carigradu, Beogradu i Vidinu) i dva za magaze. U pozadini se vidi grad–tvrđava sa okolinom, sa leve strane je austrijska vojska koja ulazi u tvrđavu, a sa desne turska vojska i stanovništvo u povlačenju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još jedna izložba otvorena je danas, ispred Arhiva. Naziv izložbe čiji su autori Boban Janković, Nataša Radenković i saradnik u pripremi Igor Rakić je „Od telegrama do SMS-a 1872 – 1887.” Radi se o telegramima koji su sačuvani iz perioda kada je telegram bio jedino sredstvo komunikacije. U tim telegramima se vidi na koji način se šalje roba, kako se plaća, da li se plaća dukatima ili drugim novcem i po tome je interesantna, ali i značajna za jedan period Grada Niša.

[meta_gallery_carousel]

“Istorijski arhiv Niš u zbirci Varia čuva veliki broj telegrama, a ovom izložbom predstavljena je lična prepiska niškog trgovca cincarskog porekla Nikolasa Hristodulua koji je trgovao sa Nišem iz Aleksinca, još pre oslobođenja od Turaka 1878, čemu svedoče sačuvani telegrami na turskom jeziku. Hristodulu je bio vlasnik trgovačke firme „Hristodulu i sinovi” koja je bila jedna od najjačih trgovačkih firmi na Balkanu. Izložbom je predstavljena njegova prepiska sa drugim trgovcima kako iz Srbije, tako i iz inostranstva – Grčke i Austrougarske”, istakao je Janković.

Istorijski arhiv je jako bogat, sadrži četiri kilometara građe kada bi se posložio papir jedan do drugoga, kazala je direktorka Snežana Radović i dodala da je na njima zadatak da ga prezentuju javnosti tako da ta građa bude interesantna građanima.

Ovu značajnu godišnjicu Istorijski arhiv je obeležio i dodelom priznanja saradnicima i prijateljima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bravo! U budućnosti, nadam se skorijoj, očekujem puno ovakvih postavki, jer materijala ima dosta, kao i nas zainteresovanih za gledanje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com