Kultura

Do skoro nepoznati srpskoj javnosti pisma i predmeti porodice Obrenović po prvi put ima prilike da vidi i niška javnost

U holu Istorijskog arhiva Niš danas je otvorena izložba Кralj Milan, prvi počasni građanin niški – autentična pisma i predmeti, nastala u koautorstvu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i Istorijskog arhiva Niš.

Istražujući napisano i prateći tragove koji su ga doveli do onoga što je ostalo iza porodice Obrenovića, srpski književnik, advokat, filatelista i numizmatičar, Viktor Lazić iz udruženja za kulturu, umetnost i inostranu saradnju Adligat, dobio je priliku da otkupi sva pisma kralja Milana vrati ih u Srbiju. Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat kaže da su pisma nabavljena na veoma težak način. Premijerno, ona su zajedno sa drugim autentičnim predmetima porodice Obrenović prezentovana u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, a po prvi put, priliku da ih vidi ima i niška javnost.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat

“Originalnih 27 pisama Kralja Milana, udžbenik za vladanje njegovom sinu Aleksandru sada i na izložbi u Nišu. Mnoga od tih pisama su tajna i do nedavno su bila potpuno nepoznata srpskoj javnosti. Ovde se nalazi i nameštaj kraljice Natalije, po prvi put izložen van naše institucije u Beogradu, njen toaletni sto, dve stolice iz legata porodice Leko, ali i štap Kralja Milana, koji je udruženju poklonila Vukica Bešić. Tu je i prvi rukopis kneza Mihajla Obrenovića, jedna beleška koju je napisao sa svojih pet dokaza i predstavlja dokaz da je on u petoj godini bio pismen”, rekao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Direktor Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović istakla je da je mnogo truda Istorijski arhiv Niš uložio da bi ova izložba stigla do niške javnosti.

Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva

“Kada se nalazite na istom zadatku i isti cilj, očuvanje srpske istorije, onda nije teško da pronađete saradnike. Ovo je prilika da pozovem Nišlije da dođu i vide sve eksponate, pisma kralja Milana, njegov štap, sto i stolice kraljice Natalije, ali i film Jovice Krstića koji govori o kralju Milanu u Nišu”, kazala je Radović.

Gradska većnica Adriana Anastasov rekla je da grad nastavlja da brine o kulturno istorijskom nasleđu grada Niša. Ona je pohvalila saradnju Istorijskog arhiva i Udruženja Adligat, zahvaljujući kojoj imamo u Nišu ovakvu jedinstvenu izložbu.

Adriana Anastasov, većnica Grada Niša

“Kao što smo i najavili veliku pažnju ćemo posvetiti kulturi i kulturnom nasleđu grada Niša, kako kroz dešavanja iz kulture, tako i kroz turizam, jer ovu jedinstvenu izložbu treba da posete naši sugrađani, ali i oni koji u naš grad dolaze i iz drugih gradova”, rekla je Anastasov.

Za sve vreme svoje vladavine, knez a i potom kralj Milan Obrenović je stalno nastojao da Niš načini drugom prestonicom Srbije i često ovde boravio. Na 13 sednica Skupštine Srbije održanih u Nišu (najviše posle Beograda) donet je veliki broj zakona i odluka.

[meta_gallery_slider slider_height=”600″]

Za prvog počasnog građanina slovi Kralj Srbije Milan Obrenović, oslobodilac Niša od turske vlasti. Istorijski arhiv ne poseduje dokument o tome kada je tačno Kralj Milan proglašen počasnim građaninom, ali ima dokumente iz kojih se ta informacija posredno saznaje.

Izložbu možete videti od 5. do 14. oktobra 2020. svakog dana i vikendom od 8.00 do 20.00. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com