Stari Niš

Do priče o starom Nišu vozimo se fijakerom

Danas se fijakeri spominju samo u pričama starih Nišlija, bili su glavni prevoznici putnika u gradu, a danas ostali samo u pesmi. Godinama su prevozili Nišlije sa svojih fijakerskih stanica. Jedna od prvih bila je ona ispred stare zgrade železničke stanice. Tu su fijakeristi sačekivali umorne, tek sišle iz voza putnike i lakim kasom ih prevozili do željenog mesta u Nišu. Druga fijakerska stanica u ondašnjem Nišu nalazila se u Prejezdinoj ulici kod kafane Rusija današnja zgrada Zavoda za socijalno osiguranje. Velika fijakerska stanica nalazila se u ondašnjoj ulici Cara Nikole II u narodu poznatoj kao Poštanska ulica, danas ulica Nade Tomić. Medju niškim fijakeristima omiljena stanica im je bil u Pašićevoj ulici izmedju tzv. Zelene gimnazije, današnja zgrada Dunav osiguranja i RK Pionir i kafane Kalča. Tu su se u sparnim letnjim mesecima u hladovini poprskanih i pometenih bašti okolnih kafana uz hladno pivo odmarali poznati Niški fijakeristi Branislav Cvetković, Žika Pajče, Toša Džare, Minda, Bora Milenkov, Žika Majcan i mnogi drugi, čekajući svoje mušterije.

Zimi su niški fijakeristi prelazili iz kafanski bašti u unutrašnjost niških kafana gde su se grejali uz kuvano vino i rakiju sedeći za stolovima prekrivenim kariranim stoljnjacima. Jedno vreme fijakerska stanica nalazila se i kod veoma poznate i svim Nišlijama drage kafane Marger stecišta ondašnjih niških boema. Kafana Marger je bila poznata i po tome što je u svoje vreme u nju vrlo često svraćao i tadašnji profesor Prve muške gimnazije Stevan Sremac na poznato meze u ovoj kafani, mladi beli luk vezan u čvor i potopljen u rastvor vinskog sirćeta. Odatle su kasnije fijakersku stanicu prebacili pred Sabornu crkvu.

Zimi, kada zaveju veliki snegovi, pojedini fijakeristi ostavljali bi fijakere, a svoje konje bi uprezali u saonice kojima su takodje veoma uspešno prevozili po gradu. Znali su oni i da svoje konje ukrase cvećem, peškirima, raznobojnim trakama i praporcima kada su vozili vesele mladence na venčanje ili na fotografisanje posle venčanja.

Fijakere su zadržale sve svetske metropole i na sstoku i na zapadu, koje drže do svoje kulturne baštine kao turističku atrakciju. Zašto i Niš ne bi ponovo imao bar jednu fijakersku stanicu i da se ponovo čuje topot kopita i zvuk praporaca? Ovako se fijakera sećamo u pesmi i sa požutelih starih fotografija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com