Društvo

Do posla najteže dolaze stariji od 50 godina i mladi bez radnog iskustva

Na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje  u Nišu ima 24 500 nezaposlenih lica, što je 13 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kaže Vladan  Krstić iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Putem mera i programa aktivne politike za zapošljavenje, dodaje Krstić, i ove godine radiće se na smanjenju ovog procenta. Prema njegovim rečima do posla  najteže dolaze  lica bez iskustva ili  preko 50 godina starosti.  Najviše se traže profesori nemačkog, farmaceuti, informatičari. Na posao najduže čekaju diplomirani ekonomisti, pravnici, profesori fizičkog vaspitanja.

Kada se radi o licima sa srednjom stručnom spremom na tržištu rada se najviše traže radnici za tekstilnu i automobilsku industriju, vodointalateri, keramičari, zavarivači, električari.

“Tokom prošle godine Nacionalna služba za zapošljavanje realizovala je programe i mere na teritoriji grada Niša u vrednosti do 420 miliona dinara, a u ove programe je učestvovalo oko 3000 lica”, kaže Krstić. “To su, pre svega finansijske mere aktivne politike zapošljavanja. Ove godine je izdvojeno više sredstava za ovu namenu. Na nivou Republike izdvojeno je planirano je četiri milijarde dinara u odnosu na 3,6 milijardi koliko je bilo prošle godine”.

Vladan Krstić ističe da svi nezaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje mogu da zatraže i da dobiju pomoć od savetnika koji ih prati. To se posebno odnosi na mlade ljude koji nemaju radno iskustvo i koji zbog toga, često, teže dolaze do posla.

“Nacionalna služba za zapošljavanje ovim mladim ljudima pomaže na različite načine da steknu radon iskustvo. Jedan od tih programa je stručna praksa gde oni stiču praktična znanja i koja će biti organizovana i ove godine. Za mlade je to šansa da steknu prvo radno iskustvo. Sa druge strane, kod osobe koje poseduju preduzetničku inicijativu radimo na tome da jačamo tu njihovu osobinu i pružimo im podršku. Ona se sastoji u tome što organizujemo obuku za njih, “Put do uspešnog preduzetnika”, kako bi oni stekli odgovarajuća prdznanja koja su im neophodna da pokrenu neki posao”, kaže Vladan Krstić.

Dodatna podrška je potrebna i osobama koje imaju preko 50 godina starosti i koje spadaju u kategoriju lica koja se teže zapošljavaju.

“Oni zbog toga imaju prioritet prilikom uključivanja u programe mera aktivne politike zapošljavanja”, dodaje Krstić. “Prošle godine je iz kategorije teže zaposlivih lica zaposleno kod nekih poslodavaca oko 700 lica”, kaže Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com