Društvo

Do kraja marta radna verzija mreže škola

Rukoviodstvo  Gradske opštine Crveni Krst  nije zadovoljno radnom verzijom nove mreže škola za našu teritoriju posebno što se traži  da se neke škole iz pojedinih sela pripoje drugim školama, istakao je profesor dr Miroslav Milutinović, predsedenik Gardske opštine Crveni Krst na čiju je inicijativu održan sastanak sa načelnikom Školske uprave Draganom Gejom i građanima. Dragan Gejo je na sastanku istakao da se trenutno rade samo radne verzije i predlozi nove mreže škola, ali da će biti učinjeno sve da niko ne bude oštećen i da sve bude urađeno na što kvalitetniji način. Predlog nove mreže škola biće završen do 27. marta.

 

„Primera radi, traži se da se škola iz Trupala „1.maj“ pripoji školi u Medoševcu, da se škola iz Miljkovca pripoji školi u Donjoj Trnavi, da se OŠ „Vuk Karadžić“ pripoji  školi „Ivo Andrić“. Nazadovoljstvo kod građana je veliko posebno što su neke škole sa velikom  tradicijom, a  nekada je, čak, škola iz Medoševca pripadala školi u Trupalu. Na nama je da se sada dogovorimo i dođemo do najboljeg rešenja kako za škole i sistem obrazovanja, tako i za građane“, kazao je profesor dr Miroslav Milutinović.

Prema rečima Dragana Geja, načelnika Školske uprave u Nišu, Vlada Republike Srbije je krajem prošle godine donela uredbu o mreži predškolskih ustanova i mreži škola. Među kriterijumima na osnovu kojih škola može da zadrži status matične škole i ostane pravno lice je da ima 480 učenika,odnosno 16 odeljenja, da na udaljenosti od dva kilometara nema druge škole. Na osnovu toga grad Niš, odnosno gradonačelnik, je formirao Radnu grupu koja će raditi na predlogu za novu mrežu škola.

„Ništa trenutno nije konačna odluka“, kaže Dragan Gejo. „Svaki predlog ide na Skupštinu grada Niša i o tome će razmišljati i odbornici, a svoje stručno mišljenje daće i Školska uprava. Naše namere su najbolje i radimo tako da sve što bude urađeno bude i najkvalitetnije, a konačnu odluku o svemu će donet  Ministarstvo prosvete. Radne  verzije treba da budu gotove do 27.marta. Biće tu još rada i predloga, ima dosta specifičnosti, ali ništa tu nije gotovo, definitivno ili konačno“, naglašava Dragan Gejo.

On dodaje i to da nema reči o tome da će deca putovati do novih škola.

„Ni jedno dete neće promeniti zgradu  u koju ide. Kako će se ta škola  zvati, to je druga priča. Mi jednostavno nemamo novca da imamo škole od po  100 i 200 učenika. Škole jednostavno moraju da imaju 480 učenika ili 16 odeljenja i to je osnovni kriterijum koji moramo da pratimo. Ako imamo tri male škole, one moraju da se spoje sa jednom velikom školom. Novac mora pametno da se ulaže. Poenta je da se smanje ulaganja i da se racionalizuje ceo sistem“, kaže Dragan Gejo i dodaje prostor u školama koji se ne koristi može da bude adekvatno iskorišćen, a kada neće biti ni tehnoloških viškova.

„Školska uparava se i do sada  starala o tehnološkim viškovima i niko nije ostao bez posla“, kaže Gejo i naglašava da toga neće biti ni sada kao što ni deca neče putovati do nove škole jer će ostati u svojim sadašnjim učionicama. Naglašava da će biti učinjeno sve da se zadovolje kriterijumi Ministarstva prosvete, ali i zahtevi građana.

Da je neophodno da se uradi racionalizacija mreže škola govori i podatak o tome da je u učionicama sve manje đaka.

„Grad Niš je početkom ovog veka imao 5.000 učenika  koji završavaju osmi razred. Ove godine taj broj iznosi  2.333. Imamo duplo manje učenika, a ostali smo na istom broju škola i odeljenja. To je skup sistem i za mnogo bogatije zemlje nego što je naša i Vlada Republike Srbije je zbog toga i preduzela ovaj korak racionalizacije mreže škola. Na taj način bi i novac koji se ulaže u škole, ukoliko racionalizaciju uradimo pametno, bio iskorišćen za podizanje kvaliteta nastave“, dodaje Gejo.

I pored svega građani su i dalje pomalo skeptični kada se radi o mreži škola koja se radi. Boje sa da će im to napraviti samo više problema.

„Ne slažemo sa  ovim umrežavanjem jer ono sa sobom nosi i niz problema i komplikacija sa kojima ćemo se mi kao građani kasnije sretati“, kaže Milena Nikolić iz Trupala, majka jednog učenika. „Mislim da je ovo uvertira  za gašanje škola i prelazak učenika u druge škole što se nema nikako ne sviđa. Mi smo već izgubili pedijatriju u ambulanti, mesnu kancelariju i selo se praktično gasi. Ovo je kap koja je prelila  času. Kažu da se sali adminsitracija u drugu školu. Putevi su loši. Ljudi rade, imaju obaveze, a sada moraju da idu u Medoševac po potvrdu za dečiji dodatak. Iskomplikovaće nam život u budućnosti. Mora da se nađe rešenje da škola u Trupalu ostane. Selo ima hiljadu stanovnika sa 200 dece godišnje, a to nije malo“, kaže ova žiteljka sela Trupale.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com