Društvo

Do diplome Ekonomskog fakulteta posle 20 godina pauze

Lela Spasić Milosavljević iz Vladičinog Hana je pravi primer da za ništa nikada nije kasno, pa ni za sticanje akademske diplome, od koje, mada je “zastala” na studijama, nikada nije konačno odustala. Lela je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Nišu 28 godina nakon što je dobila indeks ove visokoškolske ustanove.

Njeno ime se više ne nalazi na spisku “večitih” studenata na ovom fakultetu, a sve zahvaljujući projektu “Završi započeto”. Lelu su od diplomiranog ekonomiste delila četiri ispita kada je pre 20 godina odlučila da odustane od polaganja ispita. Nije to učinila bez razloga. Život ju je stavio pred mnogo većim iskušenjima, a ona je birala i dobro izabrala.

“Udala sam se, imala sam tešku trudnoću zbog koje nisam smela da putujem, posvetila sam se porodici, zaposlila se i udaljila se od fakulteta. Kada sam čula da je usvojen novi program te da su nam dodati novi ispiti, za mene je to bio kraj studiranja”, kaže Lela.

Duboko u sebi, ipak, nije odustala od studija i želje da dobije diplomu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je posle srednje škole izabrala.

“Odazvala sam se pozivi fakulteta i vratila studentskom životu. Nije bilo lako jer je u ovim godinama teško  ponovo učiti, ali mnogo su mi pomogla predavanja koja nam je fakultet organizovao. Kada sam položila poslednji ispit, osetila sam kao da mi je s leđa pao teret koji sam dugo nosila. Često sam razmišljala kakva je šteta što me samo četiri ispita dele od diplome, ali nisam imala snage da fakultet dovedem do kraja”, kaže Lela.

Sa diplomom Ekonomskog fakulteta stiglo je i samopouzdanje, ali je nestao i strah da može da izgubi radno mesto zbog toga što nema visokoškolsku diplomu. Sada je Lela na neki način osigurala svoju budućnost, a svi u porodici su presrećni zbog upornosti koja je kod Lele pobedila.

“Ovo je neopisiv osećaj, suprug je presrećan zbog mog uspeha, dobila sam veću platu, ali ono što mi je najvažnije je što sam dokazala da nijedan cilj nije nedostižan bez obzira na godine”, dodaje Lela koja je primer svim studentima koji nisu okončali studija da ti učine.

Dokazala je da za to uvek ima vremena, da godine nisu bitne, da se sve može samo je potrebno da donese čvrsta odluka. U ovom slučaju i da vam neko pruži drugu šanasu i bude vam podrška na tom putu, a Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu učionio je upravo to.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com