Društvo

Do 2020. biće ugašeno 10 odsto osnovnih i srednjih škola u Nišavskom okrugu

Do 2020. godine negde oko 10 posto naših srednjih i osnovnih škola biće ugašeno zbog smanjenja broja đaka, istakla je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski posle sastanka Saveta Nišavskog upravnog okruga.

„To znači da će mnoge naše škole u prigradskim naseljima ili selima biti ugašene. Čuli su se i staristički podaci da je 2005.godine bilo oko 5.000 prvaka, a sada ih je samo 2.500. Broj učenila koji su stasali za školu je pepolovljen, pa će čak i neke gradske škole biti spojene sa drugim školama. Po novom pravilu i zakonu škola ne može da ima ispod šesnaest odeljenja i 480 učenika. Videćemo kako će se to odraziti na funkcionisanje đaka u našim lokalnim samoupravama koje su teritorijalno dosta velike, poput Aleksinca i Svrljiga, no tu je upravni okrug da zajedmo sa lokalnim samoupravama rešava sve ove probleme na dobrobit, pre svega dece i roditelja“, istakla je Dragana Sotirovski.

U onim školama u kojima ima višak prostora, a manje đaka od broja koji predviđa zakon mogu biti smešteni vrtići, neke druge obrazovne ustanove koja se bore sa manjkom prostora, ili, pak, učenički ili studentski domovi.

Nova mreža škola radi se prema platformi koju je uradila Svetska banka. Na osnovu toga biće napravljen plan i sastavljen konačan raspored svih prosvetnih ustanova u Srbiji, a nova mreža škola je prioritetan posao Ministarstva prosvete i uslov za donošenje nove strategije obrazovanja od 2020. do 2030. godine.

Nova mreža škola u Srbiji je i jedan od preduslova za novinu koja se, takođe, najavljuje, a to je obavezno srednje obrazovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com