Zdravlje

Do 12 sati pregledano 700 pacijenata,rađeni i tumor markeri

Do 12 sati u Kliničkom centru Niš je interesovanje građana za besplatne preventivne preglede prevazišlo sva dosadanjšnja očekivanja, kazao je zamenik generalanog direktora KC Niš profesor dr Vladan Ćosić.

Besplatni preventivni pregledi obavljani su i na ORL klinici, a prvi put su sada rađeni, na osnovu molbe Evropskog udruženja hirurga glave i vrata, preventivni pregledi tumora na glavi i vratu budući da su oni u porastu prethodnih tridesetak godina u Srbiji, ali u svetu, dodao je načelnik ove klinike profesor dr Dušan Milisavljević. Prvi put su sada, kako je kazao i dr Vladan Ćosić, rađeni tumor markeri na Nuklearnoj medicini. Preventivni pregledi se rade na predlog Ministarstva zdravlje u celoj Srbiji.

 

Prof. dr Vladan Ćostić, zamenik direktora KC Niš

“Do 12 sati je negde oko 750 naših građana došlo na tri različite lokacije da proveri svoje zdravlje”, kazao je dr Vladan Ćosić. “Preventivni pregledi se obavljaju na tri različite lokacije, u Urgentnom centru novog Kliničkog centra obavlja se ultrazvučni pregled andomena i tu je do 12 sati pregledano oko 260 pacijenata na šest ultrazvučnih aparata, a za ove preglede je vladalo I najveće interesovanje. U adaptiranoj zgradi stare hirirguje obavljaju se preventivni pregledi na ORL klinici, a u četiri kariološke ambulante obavljaju se preventivni kardiološki pregledi koji obuhvataju i merenje krvnog pritiska ali i šećera u krvi kao i EKG”, rekao je Ćosić.

On je dodao da su danas rađeni i tumor markeri.

“Ponuđene su 4 vrste tumor markera, a kliničar određuje da li je pacijentima potreban tumor marker prostate, ovarijuma, denelog creva ili opšti tumor marker. Ovi pregledi se obavljaju na Nuklearnoj medicini. Do podneva je bilo oko 150 do 200 pacijenata koji su dali krv i za dva sata dobiće rezultat analize”.

Veliki broj pacijenata je čekao za pregled i na ORL klinici.

Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike KC Niš

“ORL klinika je ovog puta na preventivne preglede odgovorila punim kapacitetom”, istako je profesor dr Dušan Milisavljević. “Danas pacijnete pregledaju sedam lekara kojima pomaže 10 sestara. Interesovanje građana je izuzetno i do 12 sati je pregledano stotinak pacijenata ne samo iz Niša već i drugih opština koje gravitiraju ka Nišu. Pacijenti su se najviše žalili na slabiji sluh, čestih alergijskih stanja, lošeg disanja”, kaže Milisavljević.

Milisavljević je rekao da je preventiva jako važna i podržava ovakve preglede.

“Građanima moramo da omogućimo da lakše dođe do lekara i da što brže provere zdravlje”, kazao je Milisavljević i poručio građanima da, kada primete da nešto nije u redu sa njihovim telom potraže pomoć lekara što pre.

Besplatni preventivni pregledi; Foto: V:P:

“ORL klinika je iskoristila današnje preventivne preglede da odgovori i molbi Evropskog udruženja hirurga glave i vrata da lekari urade preventivne preglede tumora na glavi i na vratu s obzirom da su oni u porastu poslednjih decenija u svetu ali i u Srbiji. Danas smo testirali pacijente i na suspektne promene u sinusima , grkljanu krenicima”, istakao je Milisavljević i građanima poručio da ne puše i da ne piju, ali i da se jave lekaru onog trenutka kada primete neku promenu.

Dr Dušan Milisavljević je dodao da ni jedan pacijent neće biti vraćen sa današnjih pregleda, a dr Vladan Ćosić je dodao da će pacijentima koji ne budu danas pregledani, ultrazvučni pregledi biti zakazani u toku iduće denelje kako bi svi dobili mogućnost da budu pregledani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com