Društvo

“Đukino” noćno orijentaciono takmičenje okupilo više od 150 izviđača

Ceremonijom svečanog zatvaranja i zvanično je završeno ovogodišnja akcija “Noćno orijentaciono takmičenje”, koje od 1974 godine organizuje Odred izviđača “Đuka Dinić”. Najuspešniji su u svoje odrede odneli pehare, ali svi oni ističu da je najlepše od svega, kao i na svim izviđačkim akcijama, bilo druženje.

Izviđači podeljeni u 27 ekipa iz 6 gradova Srbije su se ovog vikenda takmičili u noćnoj orijentaciji. Konkurencija je bila jaka, staza dobro osmišljena, a ono što je specifično je što se samo takmičenje odvija noću- sve ovo objašnjava zašto kažu da će ovu akciju pamtiti čitavog života.

Foto: Niške Vesti

Najviše mi se svidela staza, bilo je to odlična prilika da se zbližimo i družimo. Divno je biti izviđač, ovako stičemo prijatelje za ceo život“, kaže Snežana Tepovac iz Odreda izviđača “Mija Stanimirović”.

Cilj izviđačkih takmičenja je, pre svega, druženje i kvalitetno korišćenje slobodnog vremena. U doba kada su deca sve manje u prirodi, a sve više ispred kompjutera – izviđački odredi predstavljaju pravu oazu.

Foto: Niške Vesti

„Mi smo spona između roditelja, škole i dece. Roditelji često rade i nemaju vremena da borave u prirodi sa decom. Zato smo mi tu – da se oni osećaju bezbedno sa nama, da ih naučimo kako da se snađu i uživaju u prirodi, i što je najvažnije – kako da kvalitetno iskoriste slobodno vreme“, navodi Stefan Anđelković, starešina akcije.

Oduvek je bila velika čast nositi izviđake marame oko vrata. Izviđači kažu da je upravo ona njihov znak raspoznavanja gde god da se nađu – ova najveća svetska organizacija neformalnog obrazovanja i broji više od 50 miliona članova u svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com