Društvo

ĐUBRE za dobrodošlicu! Kante pod nos?

Ispred samog ulaza u nišku Osnovnu školu „Njegoš“ đake svakog dana na ulasku  dočekuju dve kante za smeće. Briga da dvorište bude čisto jeste opravdana ali mesto gde su ove kante smeštene nije baš najbolje rešenje…ovako priča izgleda na prvi pogled ali da su kante na “pravom” mestu i deo velike akcije „Čisto“  potvrdili su nam u JKP „Mediana“.

Kada posuda nema dovoljno to je problem, sada kada su one tu na „pogrešnom“  mestu i to nam se ne sviđa…i ko će nama udovoljiti…

Ove kante koje su na samom ulazu u školu su ruglo, one su možda namenski tu, ali zar nije postojalo neko pametnije mesto gde bi one bile smeštene“, ovom rečenicom i slikom obratila se mama učenika škole Njegoš redakciji Niških Vesti.

Odgovor koji je stigao iz javnog preduzeća koje uklanja i kontroliše otpad odobrava postojanje posuda.

„Kante koje su postavljene ispred samog ulaza u Osnovnu školu „Njegoš“ deo su programa koji je vezan za akciju „Čisto“ i predstavlja deo promocije reciklaže. Ove kante namenjene su za PVC ambalažu i moraju da budu u kontrolisanom prostoru, kako bi bile uočljive. Sve lokacije postavljanja radili smo u dogovoru sa školom, gde postoje pravila da ove kante ne treba da budu pored restorana ili gde bi se đaci povredili. Problem često sa ovim kantama jeste što se u njih odlaže i hrana“, rekao je za Niške Vesti Dragan Maslaković, direktor Sektora za upravljanje otpadom u JKP „Mediana“.

Iz ovog javnog preduzeća poručuju da je svaki dogovor sa školom moguć.

Mi ove kante možemo da izmestimo u dogovoru sa direktorom škole, na neko drugo u školi podobnije mesto, ali i dalje ostaje obaveza školskih domara da proveravaju da li u ovim kantama jeste uvek samo plastična ambalaža“, potvrdio je Maslaković.

Akcija „Čisto“ sprovedena je u svim niškim školama. Iako je na početku sve išlo mnogo teže, danas ova akcija beleži odlične rezultate i mi smo zadovoljni, završava Maslaković

Ostaje nam da svoju decu naučimo gde se i šta baca kada je otpad u pitanju, tek onda nećemo morati da im kante podmećemo „pod nos“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com