Društvo

Đorđe iz Niša četiri puta najbolji na takmičenju iz istorije

Učenik trećeg razreda niške gimnazije “Svetozar Marković” Đorđe Pavlović (18) sa pravom se može nazvati najboljim mladim istoričarem u Srbiji jer već četiri godine zaredom pobedjuje na državnom takmičenju iz istorije, i to sa maksimalnim brojem bodova.

Na nedavno održanom nadmetanju srednjoškolaca u Zrenjaninu, Pavlović je bio prvi i ponovio rezultat iz prvog i drugog razreda gimanzije, ali i iz osmog razreda osnovne škole.

Njegov uspeh je utoliko veći kada se uzme u obzir da se ove godine na državno takmičenje plasirao sa maksimalnim brojem bodova na školskom, opštinskom i regionalnom takmičenju.

“Na prvenstvu u Zrenjaninu nije bilo mnogo učenika kao prethodnih godina, ali je konkurencija bila veoma jaka jer se svi već dugo takmiče i pokazali su već ranije da su najbolji u svojim školama i svojim regionima”, rekao je Pavlović.

On je istakao da voli istoriju, posebno onaj deo koji se odnosi na Prvi svetski rat i bitke koje je naša vojska vodila u tom ratu.

“Za takmičenja se pripremam praktično tokom čitave godine. Svakoga dana po malo nešto novo naučim, a potpuno sam posvećen tom predmetu pred samo takmičenje”, rekao je Pavlović.

Tаkmičenjа iz istorije, objаsnio je Djordje, osim pаmćenjа velikog brojа podаtаkа i dаtumа zаhtevаju i dobro snаlаženje sа istorijskim kаrtаmа nа kojimа se obeležаvаju istorijskа mestа i dogаđаji.

„Neke dаtume i podаtke morаm dа nаučim nаpаmet, а brojne godine pаmtim uz pomoć nekih аsocijаcijа nа njih”, rekаo je Đorđe.

Kako je kazao, za njegovu ljubav prema istoriji prvenstveno je zaslužan nastavnik Marko Dimitrijević koji mu je taj predmet predavao u Osnovnoj školi “Dušan Radović”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com