DruštvoPolitika

Đilas i Lečić na protestu u Nišu: Niko nema prava da deli narod na „naše i njihove“! Ovde zastupamo sve građane Srbije!

„U ovom gradu koji je bio prestonica u mnogim ratnim vremenima, ali i prestonica demokratskih promena sam držao jedan od svojih prvih govora pre skoro 30 godina. U vreme kada smo se borili da se rezultati izbora priznaju. Pa ponovo 2000 – te godine, zbog istih stvari. I danas, 20 godina kasnije borimo se za te iste stvari kao i tada. Borimo se za slobodu, demokratiju i za to da svaki čovek može slobodno da kaže šta misli“. Ovako je svoj govor na  dvanaestom po redu protestu „1 od 5 miliona“ u Nišu počeo Dragan Đilas.

Đilas je rekao da nema problem da bilo kome, pa i Aleksandru Vučiću, čestita ako je nešto dobro urađeno, ali da fabrike u kojima ljudi motaju kablove za 200 evra, ne predstavljaju budućnost Srbije.

„Naša ideja je budućnost Srbije u kojoj živimo bolje, u kojoj se ne delimo po tome što jedni glasaju za jedne, a drugi za druge. U kojoj se ne delimo na patriote i nepatriote. Svi koji živimo u Srbiji volimo svoju zemlju i svoju zastavu“, poručio je okupljenim Nišlijama Dragan Đilas.

On je rekao da nema nikakvog nasilja u zahtevima nezadovoljnih građana i da sve što njima rade, vlast prikazuje kao da se dešava njoj.

„Pa nisu oni ti kojima je razbijena glava kao Borku Stefanoviću u Kruševcu. Nisu oni ti koji su napadnuti u Opštini Žitorađa i izašli svi u modricama i podlivima. Mi svakog dana imamo maltretiranje ljudi. Njihov je Jutka koji maltretira žene, njihov je Simonović koji je organizovao da se zapali kuća novinaru zato što je pisao o njemu, njihovi su batinaši na izbornim mestima“, kazao je Đilas.

Dragan Đilas je dodao da je Srbija bogata zemlja i da to bogatstvo čine obrazovani i pametni ljudi, koji, kako je naveo, „za sedam godina blagostanja“ sve više napuštaju ovu zemlju.

„Mi nećemo da školujemo decu da motaju kablove! Želimo da ih školujemo za dobar posao, pristojnu platu, da mogu da razmišljaju kako će praviti porodice i da njihova deca ostaju ovde“, poručio je Đilas.

Drugi gost i govornik na protestu bio je poznati glumac Branislav Lečić, koji je svoj govor započeo dodelom Gran prija Aleksandru Vučiću za najbolju glumu i „za najboljeg studenta prava u univerzumu“.

„Ne ratujemo mi protiv Vučića, nevažan je on. On je sublimacija svega onoga što treba da pobedimo u sebi! Mi imamo rat sa sobom, sa svojim kukavičlukom i sa svojim pristajanjem. Imamo rat sa time da gledamo gore od sebe ispred sebe, da puštamo da opstaju one koji su, apsolutno nezasluženo, zauzeli mesta koja odlučuju o našim životima“, rekao je Branislav Lečić.

On je dodao da su nas, zahvaljujući našim vođama, preskočili i prestigli svi na Balkanu.

„Oni su podelili narod na naše i njihove! Nema više te podele! Mi sada i ovde zastupamo sve građane Srbije! Zastupamo i one „njihove“ jer su i oni pritisnuti i poniženi, zastrašeni i zato se tako ponašaju. Mi smo ti koji menjaju društvo iznutra, zato sam ovo nazvao evolucijom, a ne nekom političkom promenom“, poručio je Lečić.

Lečić je rekao da oni koji dođu na vlast moraju da poštuju sav napor građana koji traje već 30 godina i da Srbiji ponude jako i demokratsko društvo.

„Naša bitka je mnogo ozbiljnija od obične političke promene. Naša bitka je za dostojanstvo i normalan život 21. veka. Nije cilj Evropa, nego evropske vrednosti“

On je upitao dokle će više u Srbiji ulica da bude jedini medij gde  se čuje glas naroda i pojedinca i dodao da se pobeda ostvaruje verom u sebe i u drugog.

„A kakva je taktika, pa videćete već 13. Okupimo se u Beogradu 13. a onda ćemo znati šta dalje. Taj pritisak na vlast i Vučića iznenadio je i nas, a kamo li njega. On je potpuno uplašen! Nemojte misliti da autoritarac može osećati bilo šta drugo osim strah!“, rekao je Lečić.

On je dodao da Zoran Đinđić nije bio ubijen da bi dozvolio „da nas ološ pljačka“.

„On je podneo svoju krvnu žrtvu, da ne zaboravimo da postoji lična volja, lična hrabrost, zajedništvo, pametna ideja i sposobnost da se intelektualno biće ovoga naroda regrutuje u strategiju pobede i da artikuliše društvo u kome će svakome biti onako kako treba da bude“, istakao je Branislav Lečić.

Nakon obraćanja govornika, okupljeni građani Niša krenuli su u mirnu protestnu šetnju centralnim niškim ulicama, sve do zgrade dopisništa RTS-a, gde su pozvali na naredno okupljanje, sledećeg petka od 18 časova na Trgu kralja Milana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com