Virus Korona

Đerlek: Uvodimo još rigoroznije mere ako ne vidimo rezultate za deset dana

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da se očekuje da sutra Vlada usvoji nove mere protiv koronavirusa, a da će one stupiti na snagu od petka. Ističe da se situacija pogoršava iz dana u dan i da je to signal da je potrebno reagovati, jer je očigledno da postojeće mere nisu dale željene rezultate.

On je navao da, ako se uspostavi kontrola novih mera i ako bude postojala masovnija podrška građana (koji bi trebalo da pokažu maksimalnu odgovornost i disciplinu), veruje da je realno očekivati bolje rezultate.

Navodi da je teško predviđati, ali da se rezultati očekuju za sedam do deset dana od dana stupanja na snagu mera.

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja; Foto: printscreen Tanjug.live

Prema novim merama, ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade. Kako predviđaju nove mere, prodavnice prehrambene robe moći će da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend.

Apoteke, benzinske pumpe (točenje goriva) i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji.

Pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend.

Pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikendom od šest sati ujutru do 15 časova.

Ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u pet ujutru).

 

Đerlek kaže da će se posle desetak dana ponovo evaluirati situaicija, i ako bude potrebno, mogu se očekivati još rigoroznije mere.

Rekao je da je broj novoobolelih u Beogradu u nekoj stagnaciji. Međitim, kovid kapaciteti su puni i lekari i direktori se trude da preraspodelom obezbede mesta za pacijente sa teškom kliničkom slikom.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je rekao da je na teritoriji cele Srbije situacija ista ili slična – vrlo ozbiljna, teška i neizvesna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com