Ekonomija

Đedović: Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska važna za gasifikaciju juga Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, obilazeći završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, da je ovaj gasovod posebno važan za gasifikaciju Pirota i drugih opština u Pirotskom okrugu, povećanje kapaciteta gasne mreže u Nišu i stvaranje boljih uslova za investitore.

“Radovi na gasnoj merno-regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti su završeni, a očekujemo da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad. Ova interkonekcija, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važna je i za snabdevanje industrije i toplana”, rekla je Đedović Handanović, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je u planu je gasifikacija kompanije “Tigar Tajers”, koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje toplane u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomičnijeg korišćenja ovog energenta i smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine.

“Mogućnost priključenja na gasnu mrežu važna je i za dovođenje novih investitora, pored toga što se stvaraju bolji uslovi za poslovanje postojećim”, istakla je ministarka.

Ona je navela da će gasne merno-regulacione stanice, koje su deo gasne interkonekcije, omogućiti razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu i, u perspektivi, prebacivanje na gas većeg broj potrošača od naredne godine.

“Gas je sa stanovišta uticaja na životnu sredinu daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih drugih energenata. Takođe, individualna ložišta su veliki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, što će mnogo značiti i za zaštitu životne sredine”, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je prošle sedmice u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, a potpisan je i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, kojim su osigurane isporuke gasom iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com