Društvo

Đaci i studenti pokazuju kako nauka izgleda u praksi

Kako da bananom zakucaju ekser, ili da dešifruju tajne poruke Leonarda da Vinčija, zašto su šampinjoni najmanje zdrave pečurke ili kako su se pravile boje u doba renesanse, samo su deo onoga što su za posetioce Festivala nauke u Nišu pripremili đaci, studenti i naučne organizacija iz Srbije, Mađarske, Makedonije i Crne Gore.

Na Festivalu „Nauk nije bauk“ koji se održava na dva sprata Elektornskog fakulteta, od juče je izloženo preko 80 različitih postavki, a više od 1000 učesnika pobrinulo se da posetioce uvede u svet različitih naučnih oblasti.

Snežana Nastić iz Gimnazije „9. maj“ pokazala je kako se prave boje koje je za slikanje koristio Leonardo da Vinči.

Sve dobijamo od prirodnog materijala, procesom izolacije i uz pomoć petrol-etra. U specijalnom levku za odvajanje dobijamo dva sloja, od kojih se dobija boja“ objašnjava Snežana.

Podseća i da je Leonardo da Vinči bio poznat po tome što je pisao svoje tajne poruke naopako, gde se one mogu pročitati ako se stave ispred ogledala ili na jakoj svetlosti na prozoru.

Hemičari su pokazali kako bananom koju prethodno zalede na -90 stepeni, mogu da zakucaju ekser. Medicinari iz Makedonije posetiocima su radili testove ličnosti i predlagali im način ishrane na osnovu krvne grupe.

Na postavkama su se mogli naći i čajevi koji snižavaju holesterol i stres, ali i pečurke koje leče razne bolesti.

„Hrastova sjajnica je jedna od najlekovitijh pečuraka na našim prostorima. Nalazi se u hrastu, raste svuda, a cena na tržištu je 1000 dolara za kilogram“, kaže Milan Nešić, član gljivarskog društva.

Festival „Nauk nije bauk“ traje još danas do 20 sati, a oni koji ne mogu da ga posete, mogu da proprate dešavanja i na sajt http://www.festivalnauknijebauk.edu.rs/ .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com