Društvo

Đaci migranti u Nišu proslavili persijsku Novu godinu

Šesnaestogodišnji K.Š  je četiri meseca u Srbiji, u Nišu. Pohađa školu „Njegoš“ koja ima odeljenje za obrazovanje odraslih u kome se sada obrazuju i migranti i već se dobro služi srpskim jezikom. On je iz Avganistana i daleko je od svoje domovine, ali to nije bila prepreka da proslavi svoju, persijsku Novu godinu koja je obeležava prvog dana proleća u celom svetu. Svečanu trpezu za doček Nove godine pripremili su učenici iz Avganistana i Pakistana, a pomogla im je i Svetlana Milošević  učiteljica na obrazovanju odraslih u OŠ „Njegoš“.

Novogodišnja trpeza postavljena  je u znaku simbola „sedam S“, a to znači da se na stolu postavljaju stvari koje počinju slovom S u persijskom govoru.

„Na trpezi je sip, odnosno  jabuka, koja simbolizuje život, sir  ili beli luk koji simboliše sreću i strpljenje, sumac, začin blistavosti i prosvetljenja , serke, sirće,  za sreću, san đet, vrstu masline, koja je simbol ljubavi, i ono što je neizostavno to je sabze, novogodišnje zelenilo koje simbolizuje vegetaciju, rast i rađanje novog života. Interesantno je da se tamo služi i posebna vrsta alve  takozvana samanu,  koju pripremaju od pšeničnih klica i koja je neizostavna na njihovom stolu . Ona simbolizuje zdravlje, prosperitet , blagostanje“, objašnjava Svetlana Milošević.

Svetlana dodaje da se persijska Nova godina slavi u centralnoj Aziji i najstarija je proslava Nove godine sa tradicijom slavlja preko 3000 godina, a oko 300 miliona ljudi u svetu praznuje ovaj datum. Od 2010.godine praznik se nalazi na listi kulturne baštine UNESCA.

Šesnaestogodišnji K.Š.  ne odvaja oči od trpeze koja ga je na trenutak vratila u njegovu domovinu. “Svaka čast”, kaže na srpskom jeziku zagledan u simbole “njegove” Nove godine koji se nalaze na stolu. Večeras će biti srećan, a u Srbiji se nalazi prekinuvšu put za Francusku.

“Srećan sam što sa vršnjacima mogu da proslavim Novu godinu kao da sam kod svoje kuće”, kaže K.Š. “Početak proleća je u Avganistanu i Pakistanu i početak godine”.

OŠ “Njegoš” u Nišu več godinama radi sa odraslim polaznicima u Odeljenju za obrazovanje odraslih, a sada je pridodala i novu delatnost, obrazovanje migranata.

Prema rečima vd direktora škole, Bojana Krstića, OŠ “Njegoš” važi za bezbednu školu u kojoj se neguje međusobno uvažavanje i tolerancija. U vremenu, kada se previše govori o raznim oblicima nasilja u školama, u ovoj školi u slozi, zajednički rade i uče učenici raznih nacija, vera, kao i različite starosne dobi.

„Sa njima rade izuzetno kvalitetni i kvalifikovani predavači i zahvaljujući njima  migranti iz Srbije, do svojih krajnjih destinacija, odlaze noseći najlepše utiske o našoj zemlji, ali i  sa solidno savladanim srpskim jezikom“, kaže Krstić.

Migranti u školi, osim što uče srpski jezik,  uče i o kulturnoj baštini Srbije, pripremaju i obeležavaju srpske praznike kao i preznike iz svojih zemalja.

“U zajedničkom učenju, učenici upoznaju lepotu međusobne sličnosti i različitosti, koja ih još više zbližava”, kaže Svetlana Milošević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com