Društvo

Đaci i roditelji u Nišu ne odustaju od borbe za park, a protiv izgradnje parkinga pored škole

Zbog najavljene gradnje parkinga sa 200 parking mesta u neposrednoj blizini Osnovne škole “Sveti Sava”, učenici te škole su, na prostoru koji je namenjen za izgradnju, organizovali zabavnu manifestaciju “Deca vas mole, hoćemo prostor za igru pored škole”.

Deca su glumila, recitovala, organizovala različite igre i zajedno sa roditeljima poručila da umesto parkinga, žele park. Mihajlo Lukić, jedan od okupljenih roditelja, podsetio je da se na zemljištu pored škole nekada nalazio park sa saobraćajnim poligonom na kojom su deca učila da voze bicikle, a sada je to zemljište koje su gradjevinske mašine raskopale zbog izgradnje parkinga.

“Kao deca mi smo uživali u tom parku, vozili bicikle. Žalosno je to u šta se pretvorilo dvorište i žalosno je da ovakvo jedno dvorište postoji u opštini Medijana, koja je najveća i najbogatija opština u Nišu”, rekao je Lukić.

Violeta Mihajlović, lekar po profesiji kazala je da bi se izgradnjom parkinga ugrozilo zdravlje dece zbog izduvnih gasova i povećane buke.

“Izgradnjom parkinga deca bi bila najugroženija kategroje. Deca imaju sužene disajne puteve i u poredjenju sa odraslima udišu veću količinu vazduha po kilogramu telesne težine. To znači da bi udisala i veću količinu izduvnih gasova”, istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da je licemerno to što se tvrdi da će parking biti humanitarni i da će se novac od parkiranja uplaćivati za lečenje bolesne dece.

“Da li treba da dodjemo do toga da naša deca oboljevaju zbog izduvnih gasova, da bi ih onda lečili parama od parkiranja. Postoje mnoge druge mogućnosti da se novac izdvoji iz budžeta grada za lečenje dece koja su teško bolesna”, rekla je Mihajlović.

Maja Randjelović, arhitekta i jedna od članica delegacije roditelja, koja je o izgradnji parkinga krajem aprila razgovarala sa gradonačelnicima Niša Draganom Sotirovski, kazala je da na tom sastanku ništa nije dogovoreno i da su se roditelji zbog toga obratili za pomoć najpre Školskoj upravi u Nišu, a potom i Ministarstvu prosvete.

Randjelović je kazala da se Osnovna škola “Sveti Sava” ogradila od nastalog problema, tako da se roditelji nisu obraćali za pomoć školi.

“Školska uprava nam još nije ništa odgovorila, nadamo se da će to učiniti Ministarstvo prosvete, jer je izgradnja parkinga u suprotnosti sa Pravilnikom o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine i u kome se kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja”, izjavila je Randjelović.

Dodala je da bi parking čiju je gradnju grad Niš započeo bio udaljen svega 20 metara od škole, a pet metara od dečjeg igrališta u Parku Sveti Sava.

 

Ona je kazala da je delegacija roditelja u kojoj su se nalazili stručnjaci iz najrazličitijih oblasti gradonačelnici iznela argumente protiv izgradnje parkinga, a jedini odgovor koji su dobili je “da će parking biti izgradjen”.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je prilikom prošlonedeljenog gostovanja na jednoj od lokalnih televizija izjavila da grad ne odustaje od izgradnje humanitarnog parkinga i da se izgradnji protive “pojedine interesne grupe”.

Zbog najavljene izgradnje parkinga, roditelji su na internetu pokrenuli potpisivanje peticije, a Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika organizovala je krajem marta protest i protestnu šetnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. E pa vi lepo idite u planine. Niste se bunili kad su vam zgrade zidali i stanove dobijali malte ne džabe. Ne sakrivajte se iza dece. U pravu je gradonačelnica…

  2. Džaba, ne pita se tu Sotirovski, nego kako se njoj naredi, a ona mora da po svaku cenu omogući to. Ta priča da će sav novac ići za bolesnu decu ne pije vodu, na glasanju u vladi Republike, SNSovci su izglasali protiv da država finansira lečenje bolesne dece. Samo nažalost veći je broj ljudi do kojih ta informacija nije stigla na Pinku, Hepiju, B92 itd. Zaista bi bilo lepo da se tu izgradi park za decu, i da se park oko crkve sredi, pusti fontana, da malo ovaj grad zaliči na nekadašnji Niš.

  3. Kad smo bili deca, nije svaka porodica imala po 2 automobila, vec je svaka druga porodica imala automobil. Zato smo imali parkove. Svi koji su protiv parking mesta, neka se odreknu automobila, neka voze bicikle i koriste javni prevoz. Tako cemo resiti sve probleme i stvoriti bolju buducnost za nasu decu. Resavajmo stvari, ne stvarajmo nove probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com