Region

Dizajner iz Bele Palanke prvi u Srbiji izrađuje leptir mašne sa etno motivima

Slobodan Mitrović (28) modni dizajner i predsednik Udruženja „Miris zavičaja“ iz Bele Palanke svakoga dana iznova zadivljuje žitelje tog mesta jer, iako mlad, odlično tka, veze, šije, a odnedavno i prvi u Srbiji izrađuje leptir mašne sa etno motivima.

Mitrović je kazao da je prvenstveno dizajner, a da pored svega ostalog što radi, istražuje i savremeni crtež i 3D tehnike.

Za to što odnedavno izrađuje leptir mašne sa etno motivima, rekao je da predstavlja njegov „pokušaj da spoji jedan savremeni predmet sa našom tradicijom“.

Foto: B. Lj.

„Mislim da je dobra ideja da spojim narodni motiv sa jednim savremenim predmetom, jer je to način da očuvamo tradiciju. Nisam video da je neko kod nas do sada izrađivao takve leptir mašne, mahom se rade digitalnom štampom“, rekao je Mitrović.

Kazao je takođe da su se ljudima u njegovom okruženju veoma dopale leptir mašne i počeli su da ih kupuju za sebe, ali i za poklon.

„Pošto su se mašne tako dobro pokazale, počeću da izrađujem i kravate sa stilom. Namera mi je da napravim kolekciju, ne luksuznih prozvoda, već proizvoda sa stilom“, rekao je on.

Foto: B. Lj.

Odevni predmeti koje je dizajnirao Mitrović već su viđeni na modnim revijama u našoj zemlji, a njegov rad „Ljuljaška u pokretu“ izrađen od strune i purpene izložen je na Fakultetu umetnosti u Nišu.

„Zanimajući se za 3D teniku izradio sam autoportet samo od konca i eksera, bez olovke, ugljena ili nekog crtačkog sredstva. Iz te priče nastala je i ljuljaška u pokretu. Oba rada su velikih dimenzija. Portret je dimenzija 180×122 centimetra, a ljuljaška je dimenzija 190x180x45 centimetara“, istakao je on.

Mitrović je ovog leta postao predsednik Udruženja „Miris zavičaja“ i već je dosta uradio na afirmaciji udruženja, ali i Bele Palanke.

Foto: B. Lj.

„Udruženje postoji 13 godina i okuplja četrdesetak članova. Borimo se da očuvamo tradiciju, promovišemo stare zanate i negujemo domaću radinost, vez, zlatovez, pletenje, pustovanje vune, grnčarski zanat. Za nezaposlene stanovnike Bele Palanke organizovali smo proteklih meseci obuku za pačvork, za tehniku taj-daj i za tkanje“, izjavio je Mitrović.

Članovi Udruženja „Miris zavičaja“ izrađuju brojne suvenire koje turisti rado kupuju, a koji su stalno izloženi u Centru za stare i umetničke zanate u Beloj Palanci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com