Društvo

Divlje svinje zaražene afričkom kugom i u niškom kraju

Nakon odstrela divljih svinja za koje je kontrolom utvrdjeno da su zaražene afričkom kugom Uprava za veterinu proglasila je proteklih dana zaraženim lovište na Svrljiškim planinama, lovište na Suvoj planini na području opštine Bela Palanka, lovište „Nišava“ u Nišu, na granici sa Belom Palankom i lovište na području opštine Babušnica, rekao je rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge Niš Miroljub Marjanović.

Prema njegovim rečima, u pomenutim lovištima zabranjen je lov divljači na 60 dana i preduzete su mere kako se afrička kuga svinja ne bi prenela i na domaće svinje.

„Na području pet okruga na jugu Srbije, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Pčinjskom i Jablaničkom trenutno nemamo ni jedan slučaj zaražavanja domaćih svinja tim virusom“, izjavio je Marjanović.

Da bi takva situacija ostala i ubuduće, dodao je Marjanović, izuzetno je važno poštovanje mera koje je propisala Uprava za veterinu prilikom proglašenja pomenutih lovišta zaraženim.

Veoma je bitno, dodao je, da se higijenskih mera pridržavaju pre svih vlasnici domaćinstava u selima koja se nalaze na području zaraženih lovišta ili se naslanjaju na njih.

„Vlasnici domaćih svinja ispred obora treba da postave dezobarijeru sa sredstvom koje ubija viruse i potrebno je da imaju garderobu i obuću koju će nositi samo kad ulaze u obor. Ne treba da dozvole ljudima iz drugih domaćinstava da ulaze u njihove obore, a za ishranu svinja nikako ne treba da koriste pomije“, objasnio je Marjanović.

On je istakao da ljudi ne oboljevaju od afričke kuge svinja, ali mogu da budu mehanički prenosioci bolesti.

„Takodje je veoma važno da lovočuvarska služba strogo vodi računa da ne bude krivolova na lovištima na kojima je lov privremeno zabranjen. Jako bi bilo opasno da dodje do odstrela divljih svinja jer te životinje ne bi bile pregledane, a mogu biti zaražene i lovci mogu virus da prošire u svojoj sredini“, istakao je Marjanović.

Podsetio je da se na području Pirotskog okruga od 2020. godine stalno pojavljuju novi slučajevi zaražavanja divljih svinja afričkom kugom, a bilo je i slučajeva oboljevanja domaćih svinja.

Prema njegovim rečima, na početku ove godine avrička kuga svinja pojavila se i medju domaćim svinjama u aleksinačkim selima Mozgovo, Kraljevo i u domaćinstvima na periferiji Aleksinca.

Zahvaljujući, dodao je, maksimalnom angažovanju svih nadležnih veterinarskih službi i lokalne samouprave, na tom području je bolest suzbijena i odjavljena krajem minulog septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com