DruštvoEkonomija

Divljana se vraća Dečijem centru. Ubuduće će poslovati kao jedna ustanova

Na predlog Radne grupe koja je formirana prošle godine dve gradske ustanove, Dečiji centar i Dečije odmaralište Divljana biće spojene u jednu i poslovaće pod jedinstvenim imenom Dečiji kulturno-obrazovno rekreativni centar. U tom odmaralištu trenutno borave migranti, ali se očekuje da se ustanova potpuno vrati na korišćenje Gradu oko 1. marta, kada će se govoriti o statusu zaposlenih i njihovim zaradama.

 

Marija Ranđelović, gradska većnica

„Poslovaće sa svim šiframa delatnoste koje je i ranije imala ta ustanova, uz dodatnu delatnost medicinska nega dece. Nijedna ustanova koja za sada posluje kao posebno pravno lice, neće izgubiti nijednu od svojih delatnosti, upravo suprotno, sve one će biti objedinjene. Očekujemo da će to biti jedna uspešna ustanova i na korist dece, pre svega darovite, a onda i one dece koja žele da svoje slobodno vreme provedu na rekreativan način”, rekla  je Marija Ranđelović, gradska većnica zadužena za obrazovanje.

Ona dodaje da će ovim spajanjem doći do uštede, jer neće biti dva organa upravljanja i dva direktora. Najavljuje i da će sa novom delatnošću doći i do potrebe novih kadrova. Rekla je i da je gradonačelnica sa svojim timom imala sastanak u Komesarijatu za izbegla lica tako da očekujemo da se ona u potpunosti vrati Gradu 1. marta.

“Već u tim mesecima ćemo razgovarati o načinu kako će ustanova poslovati u sledećoj godini. U ovom trenutku je bitno da ustanovu vratimo nameni, a na prvmom mestu će biti zaposleni i neće biti dovedeni ni na jedan način u situaciju da se nešto menja kada je njihova egzistencija u pitanju”, kazala je Ranđelović.

Miodrag Stanković ispred koalicije „Niš moja grad“ smatra da je trebalo da „Divljana“ odavno bude vraćena u svoju delatnost, jer su roditelji odvajali veća sredstva kako bi slali svoju decu na rekreativnu nastavu na Kopaoniku ili Zlatiboru.

„Znamo kolika je važnost te rekreativne nastave, koja je sada jako skupa za roditelje. Ukoliko nemamo „Divljanu“ deca moraju da idu na Kopaonik ili Zlatibor da pohađaju rekreativnu nastavu. Ta cena je jako veća. Najbitnije je da su iz vlasti konačno shvatili da je važno staviti „Divljanu“ u funkciju o čemu pričam pet ili šest godina unazad. Nemam nikakav problem da se spoje te dve ustanove“, kaže Stanković.

Branislav Jovanović veruje da je razlog spajanja loše vođenje odmarališta „Divljana“.

„Postavili su onog jadnog dečka koji ništa u životu nije radio, molili smo ih da ne rade to. Upropastio je „Divljanu“ i sada je ponovo spajaju sa Dečjim centrom. „Divljana“ je upropaštena, očerupana, sa migrantima i sada će Grad morati da nadoknadi veliku štetu i izdvoji stotinak miliona za ulaganja. Neko mora da vrati dugove, njima je račun blokiran. Sada će ta obaveza da pređe na Dečiji centar“, smatra Jovanović.

Zamenica načelnika Gradske uprave za finansije Nina Ilić kaže da će nakon usvajanja osnivačkog akta ustanove Divljana i Dečijeg centra, biti usvojen statun nove ustanove, a nakon toga će se verovatno u narednoj godini uraditi rebalans budžeta gde će se spojiti pozicije i finansirati iz jednog mesta.

Da podsetimo, ovo nije prvo spajanje gradskih preduzeća. Na prethodnoj sednici Skupštine grada Niša u jednu ustanovu spojeni su Narodni univerzitet i Regionalni centar za obrazovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com