Društvo

Divlja deponija na arheološkom nalazištu Bubanj

Bubanj je praistorijsko arheološko nalazište kod Novog Sela blizu Niša. Pripada eneolitskom periodu i Bubanj-Humskoj kulturnoj grupi, koja je i dobila naziv po dva najznačajnija nalazišta, nosioca ove kulture, a to su Bubanj i Velika Humska čuka.

Arheološko nalazište je pod zaštitom države od 1954. godine a pojedini sugrađani nisu zadovoljni onim što se danas tamo može zateći, pa su se redakciji Niških Vesti obratili ovim fotografijama. 

Iz JKP “Mediana” kažu da problem ne može da se reši bez saglasnosti Grada, kao i da su na ovom lokalitetu potrebni ozbiljni radovi. “U pitanju je šut, a ne klasičan komunalni otpad, međutim ne možemo da počnemo sa radovima bez odobrenja Grada, koje očekujemo u skorije vreme.” kažu iz ovog preduzeća.

Oni će predložiti da se ovo nalazište uvrsti u listu prioriteta za uređivanje za ovu godinu, te dodaju da će taj predlog verovatno biti usvojen i da će Bubanj ponovo biti mesto koje će imati izgled kakav zaslužuje.


 Milutin Garašanin je prvi koji je publikovao rezultate istraživanja na Bubnju i to na Trećem međunarodnom kongresu u Cirihu, sredinom 20. veka. Na lokalitetu su otkriveni i grobovi koji pripadaju srednjovekovnom periodu.

Najstariji slojevi na lokalitetu Bubanj pripadaju periodu od 5800. do 5500. godine p. n. e., odnosno srednjem neolitu, (starčevačka kultura). Do danas je otkopano 30 kulturnih slojeva bronzanog i mlađeg bakarnog doba

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com