Društvo

Disić: Štrajkujem glađu zbog cinične i uvredljive odluke suda

Živadin Disić, bivši profesor istorije, koji je radio u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Nišu, danas je ispred zgrade niškog suda počeo štrajk glađu.

Kako nam je Živadin rekao, štrajk glađu počeo je zbog odluke Višeg suda da ga ne oslobodi sudske takse u iznosu od 274.560 dinara, iako smatra da ima prava na to jer je skoro četiri godine primalac socijalne pomoći.

„Tužio sam školu „Sveti Sava“, u kojoj sam radio skoro 30 godina, za mobing. Izgubio sam taj spor, po mom mišljenju nepravedno, ali to nije razlog štrajka. Razlog je upozorenje suda da platim taksu na tužbu i odluku, na šta sam ja odgovorio da primam socijalnu pomoć i da kao takav slučaj imam pravo, po članu 10. Zakona o sudskim taksama, da budem oslobođen te takse“, rekao je Živadin Disić.

Živadin je u svojoj molbi za oslobađanje od takse, ukoliko odluka bude negativna, zatražio pisano obrazloženje kako bi se eventualno obratio višim sudskim instancama.

„Oni su ćutali dve godine, bez ikakvog odgovora. Pre nedelju dana stiglo je rešenje u kome stoji da je sud dozvolio, a ja to nisam zahtevao, plaćanje takse u šest mesečnih rata. To je jedna stvar koja je uvredljiva“, rekao je Živadin.

U obrazloženju suda je, takođe, navedeno da plaćanje takse na rate neće uticati tj ugroziti Živadinovu materijalnu egzistenciju.

„Rata je oko 35 hiljada. Ja primam četiri godine socijalnu pomoć od  osam hiljada. To je vrhunac cinizma i uvrede! I tu je problem“, naveo je Živadin Disić.

On je dodao da je pre nedelju dana bio kod predsednika Višeg suda, koji mu je, kako Živadin kaže, rekao da će videti šta može uraditi.

„Od tada mi se niko nije obratio. Ja sam, naravno, prijavio ovaj štrajk u skladu sa zakonom. Tako da sam počeo da štrajkujem i štrajkovaću do ispunjenja zahteva“, poručio je Živadin.

Disić je na kraju rekao da je školu u kojoj ne nekada radio, još pre skoro četiri godine tužio zbog otkaza, ali da taj postupak ni dan danas nije rešen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button