Društvo

Dirljiv susret dva oficira JNA nakon 26 godina (FOTO)

Enes Bajrić i Prvoslav Miljković su 1991. godine bili stariji vodnik i poručnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Dvojica drugova su u trenutku raspada Jugoslavije bili na službi u Sloveniji, obezbeđevali su granicu sa Austrijom kod Gornjeg Jezerskog. U tim dramatičnim trenucima uspeli su da se rastanu kao ljudi, sačuvaju živote vojnika, dostojanstvo i vojničku čast. Njihov dirljiv susret posle 26 godine na naplatnoj rampi kod Naisa bio je ispraćen aplauzima putnika iz autobusa kojim je putovao Enes.

Danas Enes Bajrić i Prvoslav Miljković žive u dve države, Enes u Bosni u Zavidovićima, Prvoslav u Srbiji, u Belotincu na 8 kilometara od Niša.

Obojca su bili oficiri JNA, dobri drugovi koji su časno i pošteno radili posao vojnika, bez mrlja u dosijeima. U trenutku raspada zemlje čiji su vojnici bili, obojica su bili u Slovenji, zaduženi za bezbednost granice Jugoslavije sa Austrijom.

Slobodne dane upotpunjavali su sportskim aktivnostima, uvek zajedno, uvek među najboljima.

Odvajanje Slovenije 1991. godine bilo je dramatično, ali su u tim trenucima dva druga trezveno razmišljali. Želja im je bila, kako Miljković kaže, da pre svega sačuvaju živote vojnika, u čemu su i uspeli.

“Niko nije bio ranjen niti povređen, ni sa “naše”, ni sa druge strane. Ni jednom vojniku nije oduzeto dostojanstvo. Imamo i dan – danas prijatelje koji su nam bili i ostali prijatelji. Prijateljstvo sa Bajrićem je posebno, nevezano za nacionalnu pripadnost”, svedoči Miljković koji je od 2000. godine vojni penzioner. Penzionisan je u činu kapetana.

Bajrić i Miljković rastali su se u Bosni, nakon povlačenja JNA iz Slovenije, kada je svima bilo jasno da JNA kao takva, više ne postoji. Taj put od Slovenije, preko Hrvatske su sa svojim vojnicima prošli takođe zajedno.

Od tada je prošlo 26 godina, a pronašli su se slučajno – preko Fejsbuka.

Bajrić je takođe u penziji i bavi se folklorom. Ovih dana se foklorna grupa iz Zavidovića uputila na turneju u Tursku, tako su se dva ratna druga dogovorila da se nađu na naplatnoj rampi kod Naisa, da se makar na kratko ponovo vide, zagrle i prisete kako  teških tako i lepih dana zajedničkog službovanja u Sloveniji.

Enes Bajrić, prvi s leva

“Kada su u autobusu videli koliko je dirljiv susret bio, svi su izašli da se pozdrave sa nama, nisu mogli da se načude koliko je jako prijateljstvo ostalo uprkos godinama koje su prošle i što sada živimo u dve države”, kazala je Prvoslavljeva supruga Lepša, koja je takođe prisustvovala ovom nesvakidašnjem susretu.

Miljkovići su dobili tradicionalni bosanski set za kahvu

Prijateljstvo se ne bira, ono biva ko zna zbog čega, kao ljubav, rekao je mudri Meša Selimović. Dva ratna druga, bivša oficira JNA, Miljković i Bajrić su ovim susretom, Selimovićeve reči potvrdili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com