Društvo

Direktori niških škola vratili zapečaćene testove

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koji je planiran u 9 časova odloženo je za četvrtak, 20. jun. Mali maturanti će danas odmarati od ispita, a sutra 19.juna polagaće kobinovani test, dok je matematika ostavljena za kraj.

U niškim osnovnim školama direktori nisu bili upoznati sa odlaganjem testa iz matematike jer su već oko osam sati počeli da pripremaju sale u kojima će deca polagati test. Osmaci su se uobičajeno već u to vreme okupili ispred svojih matičnih škola i čekali da uđu i zauzmu svoje mesto.

Inače, dvedeset zadataka iz matematike ispisani rukom kružili su na društvenim mrežama, a osmaci su odmah počeli da ih rešavaju jer su dobili informaciju od drugova da se radi o zadacima koji će se naći na testu iz matematike. Prvi su ovu vest prijavili roditelji medijima.

„Obustavlja se postupak ispita iz matematike, ne realizuje se danas, verovatno će biti odložen za 20. jun zbog nečega što još nije i zvanično potvrđeno. U medijima je izašla vest da je test iz matematike, kako se žargonski kaže, „provaljen“ i iz tog razloga je Ministarstvo prosvete zaustavilo ceo proces”, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu povodom nemilog događaja.

Njegovo lično mišljenje je da su testovi „provaljeni“ tamo gde su podeljeni za sva tri dana polaganja budući da se to dogodilo u večernjim satima istog dana kada su deca polagala maternji jezik.

„Što se tiče Niša sve je u najboljem redu, ali do sada u Nišu nikada i nije bilo probijanje testova. Bilo je nepravilnosti ranijih godina, ali su to sporadični slučajevi kada je neko dete prepisivalo. Prošle godine smo imali sasvim pristojan ispit, a po ovogodišnjim rezultatima iz srpskog jezika tej prosek je pao još za dva boda, to je moja subjektivna ocena, ali to znači da smo se konačno uozbiljili i da su poeni iz maternjeg jezika pravo znanje koje su deca ponela iz osnovne škole“, kaže Gejo.

Negirao je podatak da je „provaljen“ i kombinovani test o čemu su neki mediji pisali.

„Kada se radi o kombinovanom testu čuo sam nekoliko verzija, ali zvaničnu informaciju da je i ovaj test „provaljen“ nemamo. Ako ne bude ispravke ili naknadnog upustva sutra će deca rešavati kombinovani test“, kaže Dragan Gejo.

Prema njegovim rečima apsolutno je nemoguće da testovi koje osmaci rešavaju budu „provaljeni“ u školama ako se postupalo po upustvu Ministarstva prosvete. Istog trenutka kada im je iz resornog ministarstva javljeno da se došlo do „provaljivanja“ testova iz Školske uprave u Nišu su uspeli da stopiraju otvaranje testova.

„Uspeli smo, kada nam je javljeno, da obavestimo sve direktore škola da testove ne otvaraju i da ih zapečaćene, onako kako su ih dobili vrate nazad što su oni i učinili. Došla je i inspekcija koja je sve to proverila. Sada testove odvajamo u dve različite prostorije. U jednoj je kombinovani test za sutra, a u drugoj test iz matematike koji je vraćen. Te prostorije čuvaju policajci koji iz sata u sat dežuraju. Mogu mirne duše da kažem da kada je u pitanju Nišavski upravni okrug sve proteklo u najboljem redu“, ističe Gejo.

Dodaje da se i u toku ispita postupalo po uspustvu za njegovo organizovanje.

„Ovo je odgovoran i težak proces i kod nas je sve rađano od prvog trenutka do poslednjeg časa onako kako stoji i u stručnom upustvu. Testovi su prvog dana distribuirani školama za polaganje maternjeg jezika. To je centralizovana procedura. Sve prati policija, a prostorije sa testovima su pod kamerama. Forenzičari kasnije dođu da sve to slikaju i da pečate i pripremaju se testovi za naredni dan. Direktori dolaze po testove oko sedam sati i uz pratnju policije testovi odlaze u škole“, objašnjava Gejo.

Procedura polaganja završnog ispita nalaže da se deca u prostoriji gde se polaže nalaze najkasnije do 8,45 minuta. Neposredno pre ispita se otvaraju testovi i dele deci, ali na stolovima su već identifikaciona kartica i koverte. Svaki dežurni nastavnik prati deset učenika. Kada se završi ispit onda se i test i identifikaciona kartica stavljaju u plavu kovertu, a u sve to u žutu kovertu. Nakon toga dolaze šifrantni. Sve to se nosi na pregled komisiji koja pregleda testove.

„Nekada se dogodi da se dete potpiše na testu. Tada se nekoliko testova, namerno, prefarbaju u tom delu belim korektorom da članovi komisije koji pregledaju testove ne bi znali o kom se detetu radi jer se o svemu rauzmišljalo kako se ne bi napravila neka greška“, zaključuje Dragan Gejo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com