Društvo

DIREKTOR TON-A NAJAVLJUJE: Kraj izgradnje Vizitorskog centra iduće nedelje

 Završetak izgradnje Vizitorskog centra kod sela Cerja nadomak Cerjanske pećine bio je najvaljen za kraj prošle godine, ali se sa radovima zastalo zbog lošeg vremena. Sa prvim toplim danima i temparturom iznad nule oni su nastavljeni tako da uskoro može da se očekuje završetak ovog objekta.

„Radovi na izgradnji Vizitorskog centra su u jednom trenutku prekinuti zbog vremenskih prilika, ali su sada u punom jeku tako da njihov završetak možemo da očekujemo i iduće nedelje o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena“, kaže Uroš Parlić, direktor TON-a.

On dodaje da će to biti i vizitorski i turistički centar i nada se da će dobrineti da se u ovom kraju razvije aktivni odmor.

„To je kraj u kome ima puno toga da se vidi, pored Cerjanske tu ima još nekoliko pećina, ali i manastira koji privlače turiste. Turisti koji obilaze ovaj deo okoline Niša u Vizitorskom centru oni mogu da dođu da se okrepe, da dobiju određene informacije, da predahnu malo“, dodaje Parlić. „Oni koji se opredele za obilazak pećina mogu na istom mestu da iznajme i opremu za to“.

Prema njegovim rečima Vizitorskim centrom neće upravljati Turistička organizacija Niša budući da je osnova u ovom slučaju speleo turizam, a oni nemaju adekvatan kadar za takvu vrstu turističke ponude.

„O centru će se starati Direkcija za izgradnju grada sa kojom i sada sarađujemo i zajednički se trudimo da u tom kraju podignemo nivo turizma u delu aktivnog odmora“, zaključuje Uroš Parlić.

Objekat gradi se sredstvima obezbeđenim iz prekograničnog projekta TON-a i Sofije. Ukupan budžet projekta je 587 695 eura, od čega je 477 208 eura donacija Evropske unije, a ostatak sredstava obezbedio je Grad Niš.

Vizitorski centar imaće deo za izložbeno-galerijski prostor, smeštaj speleološke opreme, ugostiteljske usluge i odmor posetilaca, kao i prostor za vodiče, obezbeđenje i prodaju karata, i sanitarni čvor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com