Hronika

Direktor aleksinačkih komunalaca oslobođen krivice što je zaposlenima isplaćivao minimalac

Direktor aleksinačkog preduzeća „Komunalne usluge“ Budimir Marković i rukovodilac finansijskog sektora Dragoslava Živadinović oslobođeni su optužbe da su nezakonito uvećavali zarade zaposlenima i na taj način oštetili firmu za više od deset miliona dinara.

Odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu za njih je tražilo po godinu dana zatvora jer su, kako se navodi u optužnom predlogu, „nesavesnim radom u službi“ oštetili firmu, ali je Viši sud presudom ustanovio da tužilaštvo nije dokazalo da su izvršili delo koje im se stavlja na teret, posebno da su postupali sa umišljajem, što je bitan elemenat nesavesnog rada u službi.

Tužilaštvo je tvrdilo da Marković i Živadinovićeva nisu primenjivali osnovicu za obračun zarada predvidjenu zakonom, pa su ostvarili razliku izmedju isplaćenih i zarada koje je trebalo isplatiti, u iznosu od 10.879.778 dinara.

Marković je pred sudom negirao da se ogrešio o zakon i tokom sudjenja, koje je počelo u februaru prošle godine, isticao da zaposlenima jeste povećao platu ali samo kako bi one dostigle zakonski minimum. On je na jednom od ročišta rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba „mera štednje“, što kod 60 odsto zaposlenih u preduzeću „Komunalne usluge“ nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih.

Marković je istakao da je preduzeće imalo sopstvene prihode iz kojih je dotiralo zarade do „minimalca“ kako bi legalno poslovali. On je takođe naveo da se platni fond preduzeća uvek kretao u granicama predviđenim programom poslovanja koji je usvajala opština.

Rukovodilac finansijskog sektora Živadinović branila se na sudu da je prilikom isplate plata primenjivala Zakon o javnim preduzećima jer firma „Komunalne usluge“ nije budžetski korisnik pa nije bilo ni osnova da se primenjuje Zakon o bužetskom poslovanju koji se odnosi na korisnike javnih sredstava.

Viši sud je prihvatio njihovu odbranu kao i nalaz veštaka Bojana Mitića koji je, kako se navodi u presudi, više puta potvrdio da je masa isplaćenih zarada manja od planirane programom poslovanja.

Na oslobadjajuću presudu Višeg suda pravo žalbe Apelacionom sudu ima Više javno tužilaštvo koje je, kako saznajemo, već pokrenulo postupak osporavanja prvostepene sudske odluke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button