Politika

DIMITAR CANEV NOVI GENERALNI KONZUL REPUBLIKE BUGARSKE U NIŠU : Zajedničkim snagama do napretka i još uspešnije saradnje

Dimitar Canev novi je generalni konzul Republike Bugarske u Konzulatu u Nišu. Njegovoj prvoj konferenciji u Nišu prisustvovao je i ambasador Bugarske u Srbiji, Radko Vlajkov.

Osim budućih planova i aktivnosti, negovanju odnosa između Bugarske i Srbije, ovom prilikom upućen je apel građanima da budu odgovorni i da se pridržavaju mera zaštite u borbi protiv pandemije Kovid 19.

“Apelujem na sve građane koji žive u ovom regionu, ne mali deo njih je Bugarskog porekla, da se pridržavaju svih propisanih mera Vlade Republike Srbije, u borbi protiv koronavirusa. Kao što vidite ovaj problem, koji je proizašao pre pola godine promenio je dešavanja u svetu i sa te tačke gledišta sve naše aktivnosti trebaju biti usklađene sa trenutnom situacijom. Između Srbije i Bugarske postoji veoma uspešna saradnja u razmeni informacija. Vlade su preduzele određene mere, ostalo je na građanima”, rekao je ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov.

Bugarska je obezbedila zaštitnu opremu u borbi protiv koronavirusa u opštinama u kojima žive pripadnici bugarske nacionalne manjine, kao i u opštinama u kojima postoje žarišta.

Predstoji još jedna akcija u vidu pomoći i dodele paketa za socijalno ugrožene porodice.

“Saradnja između Ambasade Bugarske i Generalnog konzulata  doprineće rešavanju osnovnih pitanja bugarske nacionalne manjine u Srbiji i u rešavanju pitanja privlačenja investicija – srednjih i manjih, i razvoju preduzetništva”, poručio je Vlajkov.

On je istakao pozitivnu energiju, motivaciju i želju s kojima Canev počinje da radi na novoj poziciji.

“Ovo je moja druga misija u Republici Srbiji, a mislim da veliku ulogu ima i sudbina, jer sam pre godinu dana shvatio da je poreklo moje majke iz Babušnice.  Sve to me još više povezuje s ovim krajem i našim sunarodnicima koji žive u Srbiji i zbog toga ću uložiti više napora za rešavanje problema bugarske nacionalne manjine u Srbiji”, rekao je novi generalni konzul, Dimitar Canev.

“Budite ponosni što ste Bugari, imate dovoljno razloga za to, jer je Bugarska s istorijske tačke gledišta učinila mnogo za razvoj Balkana počev od 864. godine, kada je Bugarska prihvatila hrišćanstvo”, poručio je svojim sunarodnicima, Dimitar Canev.

Poslednjih 100 godina za Bugarsku se vezuju negativne stvari, koje, nažalost, stvaraju prepreku da se državljani Bugarske izjasne kao Bugari u Srbiji, pa je to jedan od glavnih prioriteta novog generalog konzula.

U planu je jačanje saradnje između Bugarske i Srbije, kako na ekonomskom planu, tako i u oblasti kulture i obrazovanja, ali i turizma, koji, kako je ocenjeno, dosta trpi, posebno hoteli i restorani u Nišu, koji su ostali uskraćeni za dolazak bugarskih turista.

Stvaranje uslova za bolji život u Srbiji u celini, pomoć nacionalnim manjinama, samo su neki od najavljenih planova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com