Zdravlje

Dijabetološki savez Srbije pokrenuo kampanju „770.000“

Trećina obolelih i umrlih od kovida 19 imali su kao pridruženu bolest i dijabetes. Ovaj podatak upozorava i opominje da se i tokom pandemije mora voditi računa o prevenciji kao i lečenju ove bolesti. U susret Svetskom danu borbe protiv dijabetesa koji se obeležava 14.novombra u Srbiji je pokrenuta akcija u svim apotekama u zemlji.

Kupovinom zaštitne maske sa brojem 770.000 jedan dinar ide u budžet za organizaciju kampa za decu obolelu od dijabetesa.

“Organizovali smo akciju u svim apotekama sa maskama na kojima je odštampan broj 770.000. Kupovinom te maske jedan dinar odlazi u budžet za organizaciju kampa dece obolele sa dijabetesem. Bitno je navesti, nažalost, da virus kovida koji je trenutno prisustan pravi velike probleme osobama sa dijabetesom”, kaže Boban Milosavljević iz Dijabetološkog saveza Srbije.

Prema zavničnim podacima u Srbiji se svake godine povećava broj pacijenata sa ovom bolešću. Broj koji se nalazi na maskama simbolično predstavlja broj obolelih u Srbiji na godišnjem nivou, a ove godine se navršava i 100 godina od otkrića leka insulin koji je presudan u lečenju dijabetesa.

Milosavljević dodaje da Republika Srbija nema tačan podatak obolelih od dijabetesa jer veliki broj gradjana, prema njegovim rečima, nije upoznat sa tim da ima problema sa dijabetesom.

“Dijabetes se ne može otkriti u datom momentu. Tek kada naparavi neku veću razliku ili pojača neke simptome koji su karakteristični za ovo obolenje, pacijenti odlaze na detaljne kontrole. Tako da jedan broj ljudi u ovom trenutku ima dijabetes, a ne zna to. Okviran broj sa kojim mi sada raspolažemo je 770.000 ali je siguro veći”, kaže Milosavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com