DruštvoVirus Korona

Digitalni pult niških inženjera u prevenciji epidemije

Mladi inžinjeri iz Niša napravili su uređaj za beskontaktno merenje telesne temperature i dezinfekciju ruku.

Projekat je podržao Fond za inovativnu delatnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru javnog poziva za suzbijanje uticaja pandemije kovida 19.

Prototip uređaja je nastao za mesec dana, a namenjen je prevenciji i suzbijanju širenja virusa, naročito u objektima gde cirkuliše veliki broj ljudi. Lak je za korišćenje, a za sat vremena može da uradi do 600 provera.

Foto: Hola System

“Mesto mu je na ulazu u objekat gde će, ako ništa drugo, naterati ljude da dezinfikuju ruke. Uređaj prepoznaje lica, meri temperaturu i dezinfikuje bez ikakvog kontakta. Ukoliko registruje da lice ne nosi zaštitnu masku ili izmeri povišenu temperaturu, uređaj svetlosnim signalom i glasovnom porukom opominje i obaveštava nadležne u objektu, koji dalje postupaju prema epidemiološkim pravilima. Napravili smo prototip koji treba da sertifikujemo i prilagodimo standardima, a uskoro bi trebalo da počne i njegova serijska proizvodnja”, objašnjava direktor Dragan Miljković.

 

Foto: Hola System

Tim čini petoro visokoobrazovanih mladih ljudi, koji rade na razvoju informacionih tehnologija i proizvodnju interaktivnih uređaja. Glavna oblast su im interaktivna hardverska i softverska rešenja, a ukoliko im se planovi ostvare, u njihovom timu biće mesta za nove kadrove.

“Konkurisali smo za prostor u Naučno-tehnološkom parku Niš i ukoliko nas budu pozvali sigurno će nam biti potrebno još ljudi. Već sada nam je neophodan razvojni tim sa inženjerima mašinstva i elektronike i programerima. Ono čemu težimo je sopstvena proizvodnja, tako da ćemo u vremenu koje dolazi, morati da angažujemo dodatni kadar. Mesta će biti za razne profile različitog stepena obrazovanja”, ističe Miljković.

 

Oslanjajući se na sopstvenu pamet i znanje, ovi mladi ljudi ubrzano rade na razvoju tehnologije za izradu domaćih komponenti, kojim bi zamenili delove iz uvoza, neophodne za proizvodnju uređaja.

Osim u Srbiji, interesovanje za Hola termalni pult postoji i u Makedoniji, Rusiji, Nemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa čak i u Kanadi.

Foto: Hola System

Oni su za manje od dve godine postojanja razvila proizvodnju interaktivnih uređaja sa ekranima osetljivim na dodir. Ove uređaje odlikuje jedinstven dizajn koji su, takođe, sami inovirali. Ti uređaji postavljeni su na Institutu za rehabilitaciju Niška Banja i u nekoliko turističkih organizacija u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com