Kultura

Digitalizovani “Pop Čira i pop Spira” u Maloj sali NKC-a

U okviru projekta A1 Kinoteka, u četvrtak, 7. aprila u Maloj sali NIKC-a od 19 sati organizovana je projekcija domaćeg filma  “Pop Ćira i pop Spira” iz 1957. godine, a ulaz je besplatan.

U okviru dugogodišnjeg projekta A1 Кinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i jedan od operatora mobilne telefonije u Srbiji,, digitalno je restaurirano još jedno filmsko ostvarenje.

Jugoslovenski klasik „Pop Ćira i pop Spira“ iz 1957. godine, snimljen prema istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, a u režiji Sofije Soje Jovanović nastavlja da „živi“ u novom sjaju.

“Ovo kultno ostvarenje od posebnog je značaja za našu kulturnu baštinu, jer je prvi igrani film u boji. Film je režirala Soja Jovanović, prva srpska rediteljka dugometražnih igranih filmova, koja je i nagrađena  Zlatnom arenom na festivalu u Puli”, ističu organizatori.

„Pop Ćira i pop Spira“ koji je snimljen u produkciji Avala filma ostaće upamćen jer na humorističan način prikazuje život u jednom vojvođanskom selu.

Radnja filma odvija se u životopisnom, idiličnom mestu, u kom život seoske elite, dve popovske porodice, teče mirno u međusobnom razumevanju i prijateljstvu. Razdor u ove dve porodice unosi dolazak Petra Petrovića, mladog učitelja koji može da se oženi ćerkom samo jednog popa.

Ovaj filmski klasik je 23. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com