Društvo

DEVOJKA U SVETU ROBOTIKE: Jelena iz Niša na Olimpijadi iz robotike u Dubaiju

Jelena Zdravković je učenica trećeg razreda smera informacionih tehnologija Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ u Nišu, kao član srpske reprezentacije iz robotike predstavljaće svoju zemlju, grad i školu na svetskoj Olimpijadi iz ove oblasti.

Domaćin takmičenja je Dubai, a Jelena se uveliko priprema za novi izazov koji se nalazi pred njom. U srpskom timu se nalaze četiri takmičara, a Jelena je jedina iz Niša.

„Za mene je ovo veliki uspeh ali i jedno novo iskustvo. Kada sam posle osnovne škole upisala Elektrotehničku školu „Mija Stanimirović“ nisam ni sanjala da ću jednog dana postati član srpske reprezentacije, da ću se takmičiti na jednom ovako prestižnom takmičenju i da ću na njemu braniti boje svoje zemlje. Moja očekivanja u to vreme bila su sasvim obična, da budem bezbrižna srednjoškolka kao i svi ostali moji vršnjaci, ali sam tada otkrila svet programiranja i robotike i sve se promenilo iz korena“, kaže Jelena.

Na pitanje kako to da se devojka našla u svetu robotike Jelena kaže:

„Oduvek su me zanimali računari i programiranje, a robotika je samo nastavak tog interesovanja. Ima puno lepote u svetu robotike. Najsrećnija sam kada proradi kod koji smo napisali. Praktično to znači da smo pokrenuli robota koji može da se kreće putanjom koju smo odredili, da hvata i baca stvari, da skače. Sve što mi napravimo on uradi. Kada se to dogodi znači da smo uspeli i nema kraja našaoj sreći“, priča Jelena.

Ova mlada srednjoškolka je odlučila da svojim znanjem pomogne i drugima. Vodi i sekciju robotike u školi, a pokrenula je svoj youtube kanal na kome rešava zadatke za učenike prvog razreda kako bi im pomogla da lakše shvate programiranje. Dosta je angažovana i u vannastavnim aktivnostima.

„Jelena se takmiči od prvog razreda počev od elektrotehnike I i II, a nastavila je sa programiranjem u trećem razredu, a sada se bavi i robotikom. To samo potvrđuje Jeleninu svestranost, a uz to je i vredna i aktivna, dete kakvo se samo poželeti može“, kaže Radmila Lučić, profesorka stručnih predmeta elektrotehnike.

Foto: V.P.

Goran Lučić, profesor u ETŠ „Mija Stanimirović“ kaže da je Jelena jedina iz Niša u srpskom timu, a do Dubaija je vodio put preko takmičenja Galaksija kup.

„Jelena je na ovom takmičenju osvojila prvu nagradu, a potom je svoj rad prezentovala predstavnicima škole Kreativno pero u Beogradu na čiji je predlog i postala član srpske ekipe za Olimpijadu“, kaže Lučić.

Jelena dodaje da će sigurno da nastavi da se bavi programiranjem i svakako će ostati u toj struci, a veruje da ći ostati i u svojoj zemlji pa i svom gradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com