Sport

Devojčice iz Niša šampionke u brzom klizanju

Niš nema dvoranu za klizanje, medjutim, ima sve više takmičarki koje su veoma uspešne u brzom klizanju.

Osmogodišnja Sofija Rodić se sa prošlogodišnjeg Alpe Adria kupa u Celju vratila sa bronzanom medaljom, a na ovogodišnjem istom takmičenju odbranila je bronzu, ali je osvojila i pehar kao ukupni pobednik Alpa adria kupa za sezonu 2017/2018.

Sedmogodišnja Petra Marković osvojila je zlatnu medalju, a desetogodišnja Ena Žikić bila je na sedmom mestu.

Sofija Rodić i Ena Žikić osvojile su četvrto mesto u štafeti zajedno sa klupskom drugaricom iz beogradskog “Intro lajn” kluba.

Uspeh mladih klizačica iz Niša je utoliko veći kada se uzme u obzir da treniraju svega jednom, eventualno dva puta nedeljno i to u Beogradu.

Prema rečima roditelja Sofije Rodić, Biljane i Petra, klizačice iz Niša su se u Celju sjajno borile sa takmičarkama koje predstavljaju sam vrh evropskog brzog klizanja i koje treniraju skoro svakoga dana jer žive u gradovima u kojima postoje dvorane za klizanje.

Biljana Rodić reklaje da je njeno dete tokom protekle zime treniralo na malom klizalištu u “Čairu”, a da su se trudili da je barem jednom nedeljno odvedu na trening u Beograd, kako bi trenirala na pravoj stazi.

“To je veoma naporno za dete jer su treninzi od šest sati ujutru ili od deset uveče. Kada ima oba treninga spava svega četiri sata tokom noći, jer dok završi večernji trening i legne da spava bude jedan sat iza ponoći, a mora da ustane u pet ujutro”, rekla je Biljana Rodić.

Ona je rekla da će njena ćerka tokom letnjih meseci umesto klizanja trenirati brzu vožnju rolera i krosfit, pošto klizalište u Beogradu neće raditi do 1. septembra.

“Sofijini rezultati, kao i rezultati njenih drugarica Petre i Ene, bili bi sigurno bolji kada bi poput dece iz drugih zemalja mogle da treniraju klizanje preko čitave godine”, navela je Biljana Rodić.

Prema rečima Petra Rodića velike zasluge za uspeh devojčica iz Niša pripada treneru kluba “Intro lajn” Miodragu Popoviću.

“Popović se maksimalno bori za svako dete i radi sa njima posvećeno. Kada bi uslovi za trening bili bolji, odnosno kada bi imali više termina za klizanje, deca iz kluba bi, verujem, jednoga dana stigla i do Olimplijskih igara”, izjavio je Petar.

On je kazao da u Nišu postoji veliko interesovanje dece za brzo klizanje, ali roditelji ne mogu da im obezbede uslove za bavljenje tim sportom.

Kako je rekao, “jedan mali Segedin” ima olimpijsku dvoranu za klizanje, pomoćnu dvoranu za klizanje i roler stazu.

“Teško je očekivati da u Nišu bude izgradjena dvorana za klizanje jer je to skupa investicija, ali roler staza bi mogla da bude napravljena, za nju nije potrebno puno para, a deci bi puno značila”, izjavio je Rodić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com