Društvo

Devojčica iz Niša ostala bez nagrade u Prokuplju iako je prokupački đak

Porodica Nišlijke Aleksandre Mladenović, učenice drugog razreda Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ iz Prokuplja protekla tri meseca provela je u nastojanjima da njihova ćerka koja je na republičkom takmičenju iz muzičkog osvojila drugo mesto dobije nagradu grada Prokuplja, istu onakvu kakvu su dobili i drugi prokupački srednjoškolci koji su ostvarili dobre rezultate na državnim takmičenjima.

Aleksandrin otac Vladica ističe da je Prokuplje ove godine osvajačima nagrada na republičkim takmičenjima dodeljivalo novačane nagrade u iznosu od 25.000, 20.000 ili 15.000, 20.000 i 25.000, u zavisnosti da li su se plasirali na prvo, drugo ili treće mesto.

„Aleksandra je pred kraj prošle školske godine sa drugim učenicima Medicinske škole i gimnazije koji su osvajali jedno od prva tri mesta na državnim takmičenjima bila na prijemu kod gradonačelnika Prokuplja Aleksandra Simonovića i tom prilikom im je on uručio po knjigu i obećao nagradu grada. Od nas su tražili da dostavimo fotokopiju lične karte jednog od roditelja i broj žiro-računa da bi uplatili novac. Medjutim, vrlo brzo nakon toga Aleksandra je od druge dece u školi saznala da su dobila nagradu, a da je ona i još dve devojčice neće dobiti zato što ne žive na području grada Prokuplja“, kazao je Mladenović.

Foto: B. Lj.

Prema njegovim rečima Aleksandrin razredni i direktor Medicinske škole pokušali da se izbore da sva deca koja su pobedjivala na državnim takmičenjima dobiju nagradu, ali da u tome nisu uspeli.

Škola je, dodao je Mladenović, ispala fer i svoj deci isplatila po 5.000 dinara za osvojene nagrade na takmičenjima.

„Pokušao sam da sa gradonačelnikom dogovorim sastanak, ali sam dobio odgovor da nemamo o čemu da razgovaramo jer je lokalna samouprava postupila u skladu sa skupštinskom odlukom. Tražio sam da mi dostave dokument na koji se pozivaju, ali su mi samo poslali broj Službenog glasnika i broj nekog rešenja. Ponovo sam pre mesec i po dana poslao molbu i tražio taj dokument ali mi nisu odgovorili“, naglasio je Mladenović.

Kako je kazao Mladenović, nezvanično je saznao da je prošle godine bio isti problem sa jednom devojčicom koja je osvojila nagradu na državnom takmičenju, a nije imala prebivalište na području grada Prokuplja, ali je toj devojčici nagrada isplaćena pred početak školske godine.

Foto: B. Lj.

„Školska godina je počela i za sada još nema ništa od nagrade. Smatram da je to diskriminacija, jer su sva deca predstavljala školu iz Prokuplja. Na diplomi sa takmičenja piše da se radi o detetu iz prokupačke škole, zašto bi onda dete bilo isključeno iz grupe nagradjenih samo zato što živi na području nekog drugog mesta. Aleksandra je veoma razočarana zbog te podele i rekla je da se više nikada neće ići ni na jedno takmičenje“, izjavio je Mladenović.

Većnik grada Prokuplja Dragana Mitrović je izjavila da je skupštinskom odlukom jasno definisano da pravo na nagradu grada imaju jedino učenici koji žive na području Prokuplja.

„Nama su „ruke vezane“ tom odlukom. Imamo i druge učenike koji su osvajali nagrade na republičkim takmičenjima, ali ne možemo da im dodelimo nagradu zato što im je prebivalište na teritoriji drugih gradova i opština“, izjavila je Mitrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com