Društvo

Devojčica (13) na koju je pao ringišpil u Kuršumliji proslavila rođendan u UKC Niš

Devojčica iz Kuršumlije Anja Belošević koja je zadobila teške povrede glave 8. maja kada je na nju pao deo ringišpila proslavila je danas trinaesti rođendan u bolničkoj sobi Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Ona je na Kliniku za anesteziju primljena u veoma teškom stanju, ali se u međuvremenu dovoljno oporavila da rođendan proslavi sedeći u bolničkom krevetu, uz prisustvo majke i starijeg brata.

Direktor Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju i zamenik generalnog direktora UKC Niš Radmilo Janković kazao je da se prvih dana nakon prijema u toj zdravstvenoj ustanovi vodila ogromna borba za Anjin život, jer je njeno stanje na prijemu bilo izuzetno loše.

Devojčica je dovezena sa prelom maksilarnog sinusa, otokom mozga, mnogobrojnim tačkastim krvarenjima i poljima kontuzija u mozgu. Njeno stanje svesti i radiološke pretrage ukazivali su na teško traumatsko oštećenje mozga, što je iziskivalo hitnu intubaciju i stavljanje na mehaničku ventilaciju“, izjavio je Janković u vreme čijeg dežurstva je devojčica dovezena na Kliniku za anesteziju.

Prema njegovim rečima, od tog trenutka krenula je borba za Anjin život.

Narednih dvanaest dana trajala je borba da se ogranični preteće oštećenje mozga. Desetog dana od povrede prvi znak reagovanja je bilo otvaranje desnog oka. Polako je krenulo odvajanje od respiratora i dvanaestog dana od nesreće skinuta je sa respiratora“, izjavio je Janković.

On je kazao da je od tada disktetno, a sada sve jasnije i očiglednije, vidi njen oporavak.

Anja je najpre počela da pomera noge, a mesec dana od povrede prvi put je osmehom i prepoznavanjem reagovala na prisustvo majke, a naročito brata“, kazao je Janković.

Devojčica je, dodao je Janković, iz dana u dan tokom juna bila sve bolje i bolje, počela je da uzima tečnu hranu i da polako izvršava jednostavne naloge.

Anja svakodnevno vežba u postelji uz pomoć terapeuta i pre par dana je prvi put stala na noge. Razume pitanja, uglavnom odgovara klimanjem glave i podizanjem palca naviše. Sada polako počinje da govori i formira proste rečenice“, izjavio je Janković.

On je kazao da su pre nedelju dana, uz njegovu dozvolu dežurni lekari i sestre izveli Anju na terasu.

Nakon mesec i po dana borbe, prvi put je videla odsjaje sunca i život izvan bolničke sobe. Njenoj i našoj sreći nije bilo kraja. Današnji dan je poseban za sve na klinici, posebno u odeljku B1 neurointenzive, jer je devojčica dovoljno dobro da može da duva svećice na rođendanskoj torti“, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, lečenje kritično obolelih, životno ugroženih pacijenata uvek predstavlja veliki izazov, pre svega stručni ali i emotivni za svakog lekara anesteziologa – intenzivistu, a posebno emotivno težak izazov predstavlja kada se radi o mladim ljudima.

„Anjin oporavak poslednjih dana je sve očitiji i svi verujemo da će se tako dobro oporavljati i narednih dana“, naglasio je Janković.

Prilikom pada ringišpila na vašaru u Kuršumliji povređeno je trinaestoro dece, ali je jedino Anja zadobila teške i životno ugrožavajuće povrede.

Zbog pada ringišpila uhapšeni su vlasnik ringišpila i zakupac placa, a obojici je nakon saslušanja kod tužioca Osnovnog tužilaštva u Kuršumliji, sudija odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Srećan ti rođendan Anja🎂hrabra devojčice👏Želim ti da ti se ostvare sve želje, da si živa i zdrava, srećna i dugovečna.
    🥰🍀🌟🪷☀️

  2. Srecan rodjendan anja zelim da se oporavis i sledeci rodjendan slavis sa zdravlju i veselju sve najbolje♥️

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com