Kultura

DEVET DECENIJA POSTOJANJA: Blago Narodnog muzeja od danas pred posetiocima

Narodni muzej u Nišu obeležio je danas 90 godina postojanja i rada otvaranjem izložbe pod nazivom “Darodavcima u čast”.

Direktorka muzeja Vesna Crnoglavac je kazala da je izložba priređena kako bi ukazalo poštovanje svima onima koji su omogućili formiranje prvih zbirki, a zatim i njihov razvoj.

Crnoglavac je kazala da Narodni muzej u Nišu trenutno raspolaže sa 48.000 eksponata, a značajan broj predmeta stigao je u muzej kao poklon.

 

Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja

“Naša istorija, kako grada tako i muzeja je burna. Veliki broj građana i ne zna da je Narodni muzej stradao 1944. godine u bombardovanju i da smo na žalost doživeli sličnu sudbinu i 1999. godine, kada je pogođen objekat u kome su bili depoi i kada je oštećen veći deo eksponata”, kazala je Crnoglavac na otvaranju izložbe u galeriji Sinagoga.

Ona je podsetila da je najveći broj predmeta kojim raspolaže muzej nedostupno zbog toga što muzej ima problem sa prostorom.

Crnoglavac je takođe podsetila da se ta ustanova stara o tri spomenika kulture od izuzetnog značaja, Medijani, Memorijalnom kompleksu “12. februar” i Ćele kuli.

“Prošle godine bilo je preko 90.000 posetilaca naših objekata, a u ovoj godini, do sada imamo već oko 30.000 poseta”, kazala je Crnoglavac.

Prema njenim rečima, najposećenija za sada je Ćele kula, ali imajući u vidu da je Medijana otvorena nedavno i da zaista beleži sjajnu posetu sigurno će se izjednačiti ili možda čak preći posetu Ćele kule.

Viši kustos Narodnog muzeja Niš Bojana Milenković kazala je da izložba “Darodavcima u čast” predstavlja rezultat rada 14 kustosa te ustanove.

“Zastupljeni su pokloni iz svih zbirki zajedno sa pričom o darodavcima, zajedno sa pričom o samim predmetima. Veliko blago koje se nalazi u našim depoima od danas je ovde pred posetiocima”, istakla je Milenković.

Ona je kazala da je na izložbi oko 160 eksponata iz različitih zbirki, raspoređenih po ideji kustosa.

“Pratili smo priču jednog svakodnevnog života i istorije našeg grada i probali da istaknemo predmet kao ono što čini muzej, pogotovo predmet kao poklon, jer da nije poklona muzej bi bio značajno siromašniji”, izjavila je Crnoglavac.

Prema njenim rečima, najznačajniji darodavci su svakako oni od kojih je muzej nastao, a to su osnivači muzeja Aleksandar Nenadović, Borivoje Gojković, Borivoje Popović i Adam Oršić Slavetić.

“Svakako treba pomenuti Vladimira Domazeta koji je poklonio statuu Jupitera. To je jedan od najznačajnijih eksponata koji muzej čuva. Tu su i praistorijski predmeti koje je poklonila učiteljica Milica Babović iz sela Katun”, naglasila je Milenković.


Otvarajući izložbu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da podatak da muzej u svojim deopoima ima 48.000 predmeta nagoni čoveka na razmišljanje šta je rađeno svih prethodnih godina i da li je to što je u depoima moglo da se pokaže.

“Prošle godine ste nam dali zadatak da otvorimo Medijanu što smo i uradili, a sada ste nam dali zadatak da napravimo muzej i ja sa vama sada želim da podelim jednu zaista fantastičnu vest da smo posle godinu i po dana uspeli da sa Ministastvom odbrane dogovorimo kupovinu parcele za novu zgradu muzeja”, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, muzej će biti građen na parceli u samom centru grada, nedaleko od Galerije Sinagoga.
Ona je kazala da će već za nekoliko nedelja biti raspisan konkurs za izbor projekta zgrade muzeja.
Izložba “Darodavcima u čast” besplatna je za posetioce, a biće otvorena do kraja maja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. После дуже времена сам била у Синагоги. Разочарење поставком, посетом и празном причом свег руководства. Некад сам из Музеја излазила пуна јаких утисака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com