Društvo

Desetogodišnja pijanistkinja iz Niša osvaja svet svojim talentom

Desetogodišnja pijanistkinja iz Niša, Nikolija Bojić, osvojila je treće mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju “Piano talents” u Milanu. Nikolija je, u konkurenciji od 38 takmičara, osvojila 88, 6 bodova, što ju je plasiralo na treće mesto ovog prestižnog takmičenja.

Pre Milana, krajem maja, na državnom takmičenju u Beogradu, ova talentovana devojčica osvojila je drugu nagradu.

Bila sam sigurna da ću osvojiti nagrade i u Milanu i u Beogradu. U Milanu sam prvi put svirala na velikom koncertnom klaviru i bila sam malo uplašena, ali mi je moja profesorka Milica Stojković rekla da nema potrebe da se plašim. Bila je oduševljena kako sam svirala Bahov „Menuet” i bila znala je da ću dobiti nagradu. Milano mi se mnogo dopada, najviše mi se dopada „Milanska skala“ u kojoj sam gledala operu “Don Đovani”– kaže Nikolija.

Nikolija svira klavir tek nepune dve godine i ovo predstavlja veliki uspeh za nju. Ako bude nastavila ovako predano da vežba, predstoji joj veoma uspešna muzička karijera, predviđaju profesori muzike. Nikolija kaže da mnogo voli da svira klavir i kad odraste želi da bude pijanistkinja.

– Stalno mi se dešava da čim ustanem ujutro sednem za klavir i sviram. Iako sam odličan đak i imam sve petice, mama i tata me opominju da učim i druge predmete, jer bih ja samo svirala. Volela bih da uskoro naučim da sviram Mocartova dela.– kaže ova talentovana devojčica.

Njena mama Danijela Bojić kaže da ni ona ni njen suprug nisu želeli da njihova ćerka svira klavir. Nikolijini roditelji, hemičari po zanimanju, i dalje žele da se njihova jedinica bavi nekom egzaktnom naukom, jer da bi se postigao uspeh u umetnosti, naročito u klasičnoj muzici, potrebno je mnogo odricanja.

Mislim da treba da ima vremena da se igra sa vršnjacima, ali ona je sama odlučila i naterala nas je da joj plaćamo časove klavira. Nikolija nije upisala prvi razred muzičke škole na vreme, pa je išla na privatne časove. Prošlog septembra su je primili u drugi razred, a profesori su bili oduševljeni njenim sviranjem. Ona je čak koristila pedalu, što nije slučaj sa drugom decom.- kaže Nikolijina mama, i dodaje -ona zaista daje celu sebe dok svira.

Nikolija je završila četvrti razred Osnovne škole “Učitelj Tasa” i drugi razred niže muzičke škole u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com