Moja priča

Desetogodišnja Mila iz Niša napisala roman: Decu i odrasle uči prijateljstvu

U niškom Dečijem kulturnom centru promovisan je roman „Moć prijateljstva“ koji je napisala Mila Prvanović iz Niša koja ima svega 10 godina.

Foto: B. Lj.

Mila je učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Miroslav Antić“, a naučila je da čita i piše sa četiri godine i već u vrtiću je pisala prve pričice.

„Moja prva knjiga govori o prijateljstvu između dve devojčice, Emilije koja trenira plivanje i Višnje koja joj je velika podrška. One zajedno prolaze kroz različite avanture. Nakon preseljenja iz Bora u Niš, pre četiri godine, ovde sam pronašla najbolju drugaricu, tako da sam to naše drugarstvo na neki način prenela u knjigu. Na ideju da napišem roman došla sam tokom raspusta između prvog i drugog razreda, dok sam plivala u moru, pa otuda i plivanje u romanu“, objasnila je Mila.

Ona je kazala da joj je za pisanje romana bilo potrebno 13 meseci. Pčela je da ga piše u oktobru 2021. godine, a završila u novembru 2022. godine.

„Nakon toga, u proteklih godinu dana, napisala sam jednu zbirku bajki i započela novi roman. Bajke nisu baš uobičajne. U njima prinčevi ne spašavaju princeze, već princeze koje se bore u timu spašavaju grad, kraljevstvo ili morsko carstvo. Radnja romana koji sam počela da pišem dešava se za vreme Drugog svetskog rata. Devojčica siroče saznaje da u jednom dalekom mestu ima sestru i kreće na putovanje, na kome joj se dešavaju mnoge stvari“, rekla je Mila.

Ova talentovana devojčica kazala je da ima brojne obaveze u školi i oko domaćih zadataka, ide i na treninge odbojke, ali kada želi da piše onda pronađe vreme i za to

„Pišem svakako najviše kada sam na odmoru, ali i tokom školske godine. Dešava se da nekada pišem svakog dana, nedelju dana zaredom, a onda da više dana ne napišem ništa. Pišem kada imam inspiraciju. Srpski jezik i fizičko su mi omiljeni predmeti u školi, ali volim i likovno, volim da crtam“, navela je desetogodišnja Nišlijka.

Milini roditelji Jelena i Milan kazali su je njihova ćerka još od malih nogu pokazivala interesovanje za priče i bajke i dok nije naučila slova, stalno joj ih joj neko čitao. Prvanovići imaju i Saru kojoj je sada šest godina i koja takođe zainteresovanje za priče i bajke i koja je već smislila svoju prvu priču.

„Roman koji je Mila napisala poslali smo u rukopisu izdavačkoj kući „Huk“ koja ima projekat „Deca pisci“ u okviru koga objavljuje knjige čiji su autori deca. Njima se roman dopao i rešili su da ga štampaju. Zaista su se potrudili oko toga, pronašli sponzore, ilusrovali ga i izašao je iz štampe 23. septembra. Nakon današnje promocije u Nišu, uslediće promocija u Boru, pošto smo mi poreklom iz tog grada“, rekli su Prvanovići.

U izdavačkoj kući „Huk“ imaju samo reči hvale za desetogodišnju Nišlijku. Ističu da je posebno nadarena i vredna i obziljna kao pisac.

„Njena knjiga je koliko za decu, toliko i za odrasle. Vrednost romana je u tome što nam je iz ugla deteta dat život, izazovi, strah, obaveze, drugarstvo, prve ljubavi, ali i vršnjačko nasilje. Kako se deca nose sa tim saznaće svi oni koji pročitaju Milinu knjigu“, kazali su u izdavačkoj kući „Huk“.

Mila je drugo dete čija ju je knjigu „Huk“ objavio u okviru svog projekta „Deca pisci“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com