Društvo

Deseto izvođenje “Vagininih monologa” u Nišu

Predstava “Vaginini monolozi” biće odigrana jubilarni deseti put, uvek 14. februara u organizaciji niškog Centra za devojke.

Tekstove Iv Ensler čitaće žene i devojke iz javnog života, aktivistkinje centra, niške glumice a gost večeri biće i Ana Sofrenović.

“25 žena i devojaka će 14. februara u Pozorištu lutaka u 19 sati čitati “Vaginine monologe”. Dvadeset godina od kada je Iv Ensler napisala ove tekstove i zato je ovaj datum veoma bitan. Ona je pričala sa ženama iz čitavog sveta i sva ta iskustva prenela u te priče. Priče su poučne, teške, ima tabu tema, govore o nesilju nad ženama…posle ove predstave svi oni koji dođu – neće izaći isti”, kaže Tatjana Nikolić iz niškog Centra za devojke.

Foto: Centar za devojke; Probe devojaka za javno čitanje

Predstava “Vaginini monolozi” je prva predstava aktivističkog pozorišta Centra za devojke rađena po tekstu aktivistkinje, feministkinje i spisateljice Iv Ensler. Drama “Vaginini monolozi” je zbirka priča iz raznih krajeva sveta, nastalih na osnovu razgovora sa više od dve stotine žena različite dobi i porekla.

“Monolozi prenose iskustva žena, nasilje nad njima i osnaživanje njihovog delovanja u društvu. Ovo će biti jubilarno deseto izvođenje monologa u Nišu. Sastavni deo ovog dana je i ples na niškim ulicama, koji ćemo izvesti od 16 do 17 sati”, kaže Nikolić.

Upravo 14. februara navršava se pet godina od pokreta “Jedna milijarda ustaje”.

“Ujedinjene nacije su nedavno objavile da jedna od tri žene bude silovana ili trpi nasilje, to jeste povod da se priča o tome a da se mi žene borimo protiv toga”, kaže Nikolić za Niške Vesti.

Predstava “Vaginini monolozi” biće izvedena u sredu 14. februara u 19 sati u Pozorištu lutaka. Ulaz je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com