Kultura

Deseti Međunarodni festival stripa

Deseti Međunarodni festival stripa Nifest održaće se u Nišu od 25. do 28. maja.

Međunarodni festival stripa Nifest, stripska manifestacija koju je Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić” prvi put organizovalo u aprilu 2014. godine pod pokroviteljstvom Gradske opštine Pantelej i njenog tadašnjeg predsednika Srđana Savića, nastao je sa ciljem da „devetu umetnost” približi mladim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme i veoma uticajnog medija masovne komunikacije. I ne samo da su nastankom ovog festivala ključni ciljevi „Branka Plavšića” direktno pretočeni u delo, nego je svojom razgranatom koncepcijom Nifest obuhvatio sve važnije segmente stripske kulture − od edukacije mladih putem stripskih radionica, preko berze stripskih izdanja (gde su zastupljeni najznačajniji izdavači i najnovija izdanja u oblasti stripa) i organizovanja stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, prezentacija i samostalnih i grupnih izložbi, pa sve do predstavljanja stripofilima najznačajnijih domaćih i inostranih autora iz sveta stripske umetnosti.

Tribinski programi na Nifestu podrazumevaju učešće istaknutih stripskih kritičara, teoretičara i istoričara koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima često prezentuju nedovoljno poznate detalje iz istorije i teorije domaćeg i stranog stripa, kritički promišljaju fenomen „devete umetnosti” i sagledavaju ga iz različitih perspektiva, ali i polemišu o tokovima razvoja popularne kulture i odnosima stripa i drugih vrsta umetnosti. Tokom Nifesta se, takođe, svakodnevno prezentuju i najnovija stripska izdanja i ostvaruje značajna interakcija sa brojnim festivalskim posetiocima.

Tokom prethodnih izdanja Nifesta u Nišu je upriličeno više od dvadeset samostalnih i kolektivnih izložbi stripa – od istraživačkih, tragalačkih i autorskih do retrospektivnih godišnjih izložbi Udruženja stripskih umetnika Srbije – čime su niškoj stripskoj publici predstavljena mnoga značajna dostignuća na polju domaćeg stripskog stvaralaštva. Toliki broj kvalitetnih stripskih izložbi pre Nifesta, sticajem raznovrsnih okolnosti, Niš nije imao nekoliko decenija unazad.

“Ideja za stripski festival rodila se kao logičan rezultat potrebe da strip, koji je u Nišu dotad bio neadekvatno tretiran i redovno skrajnut na margine kulturnih dešavanja, napokon dobije tretman kakav zaslužuje. Niš, naime, ima velike kulturne manifestacije u sferi likovnih umetnosti (slikarstva, grafike i arhitekgure), ozbiljne, duhovne i popularne muzike (festivali i praznični koncerti), igre (folklorni festivali, balovi), književnosti (kolonije, rezidencije, sajmovi, recitatorske smotre) i igranog i animiranog filma (festivali i kolonije), ali dugo nije imao manifestaciju posvećenu „devetoj umetnosti”. Sada je tu Međunarodni festival stripa Nifest, dešavanje koje nesumnjivo ima potencijala da jednoga dana i samo postane javna gradska manifestacija”, pojašnjavaju organizatori.

Program Festivala možete videti OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com