Kultura

Deset rukopisa u konkurenciji za nagradu „Slaviša Nikolin Živković“

Žiri za dodelu književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki, doneo je odluku da u širi izbor, za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku, uvrsti desetoro stvaralaca.

„Distorsio a cappella“ Jelena Кalajdžija iz Bijeljine, „Iz škrinje“ Jasna Jeremić iz Mladenovca, „Heroji sa buvljaka“ Tanja Đorđević iz Velikog Gradišta, iz Beograda „Montaža anonimnih dojava“ Ljiljana Đurđević Stojković, „Na putu do čoveka“ Nikola Pantić, „Ti i ja“ Pavle Lazić, „Šredingerovi akordi“ Miloš Živanović i iz Niša „Natalija s one strane mejlova“ Jadranka Milenković, „Dve ikone“ Dragan Marinković, „Кako kentauri nose pantalone“ Nikola Кostić.

Nakon prethodno objavljenog užeg izbora rukopisa, ime dobitnika nagrade biće objavljeno 3. aprila 2023. godine na dan rođenja Slaviše Nikolin Živkovića.

“Ova književna nagrada čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, a od 2019. godine odlukom Skupštine Grada Niša postaje zvanična gradska književna nagrada. Sastoji se od povelje i objavljene knjige laureata”, podseća Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

Dosadašnji laureati književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić i Vukosav Delibašić.

Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici. Žiri nagrade upućuje posebnu pohvalu svim stvaraocima dramskih tekstova koji su se javili na konkurs, a u znak podrške Društvo najavljuje osnivanje nove književne edicije koja će negovati dramu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com