Društvo

Deset ploča grupe Novembar na prodaji, novac ide za niške inicijative

Poslednji album kultne niške pank grupe Novembar, koji je objavljen na vinilu, naći će se na prodaji posredstvom Lokalne fondacije Niš (LFN), a novac prikupljen ovim putem biće uložen u fond za podršku najboljim idejama građana u Nišu. U petak, 26. februara od 12 sati, na fb stranici LFN biće objavljen javni poziv, a prvih 10 zainteresovanih građana koji se jave moći će da kupe po jednu ploču po ceni od 2.000 dinara.

Ovaj album je pripreman skoro četiri godine, a na kraju je objavljen u sećanje na Gorana Kostića Kostu, osnivača i frontmena Novembra, koji je prerano preminuo 2017. godine. Album je okupio velike zvezde sa ex-yu prostora, prijatelje i saradnike benda. Pored Gorana Kostića, ovo izdanje sadrži numere koje izvode velika imena pank i rok scene: Nikola Vranjković, Peter Lovšin iz benda Pankrti, Zoran Čalić (ex-Majke), Nemanja Kojić Kojot (Eyesburn,Hornsman Coyote), Sejo Sakson (Zabranjeno pušenje), Branko Golubović Golub iz Goblina, Petko Slaveykov (DNC), Silvestar Mrak iz bendova Gužva u 16-ercu i Grupa tvog života i Vladimir Radusinović Radule, gitarista benda Atheist rap.

Grupa Novembar formirana je početkom devedesetih u Nišu. Snimili su šest albuma i bili jedan od najuticajnijih pank bendova na prostoru bivše Jugoslavije, sa više od 25 godina aktivnog rada i velikim brojem nastupa na koncertima i festivalima.

U leto 2016, godinu dana pre iznenadne smrti Gorana Kostića Koste, Novembar je nastupio na velikom zajedničkom koncertu „5 do 100“ u Nišu. Tom prilikom je grupa Galija obeležila 40 godina rada, Van Gogh 30, a Novembar 25.

Ime Novembra ostaje zabeleženo u muzičkoj istoriji Niša kao jednog od najproduktivnijih i najznačajnijih bendova, čija se muzika voli i poštuje.

Foto: LFN

***

Za razliku od do sada prepoznatljivih licitacija Lokalne fondacije Niš koje traju po nekoliko dana, ideja sa pločama Novembra je da prvih 10 zainteresovanih građana koji se 26. februara od 12 sati jave na javni poziv na fb stranici LFN mogu da kupe po jednu ploču.

Novac prikupljen na licitacijama, kao i na drugim aktivnostima Lokalne fondacije Niš i kroz donacije društveno-odgovornih kompanija i pojedinaca, biće uložen u lokalnu zajednicu, kroz podršku najboljim idejama građana u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, sporta i uređenja grada.

Uskoro će biti raspisan prvi konkurs na kojem će za najbolje ideje građana biti opredeljeno prvih 6.000 evra, a do kraja 2021. godine je planirano da LFN podrži lokalne inicijative sa ukupno 30.000 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com