Društvo

Deset godina bilingvalnog odeljenja na francuskom jeziku i 65 godina gimnazije

Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu je obeležila je deset godina bilingvalnog odeljenja na francuskom jeziku i 65 godina rada. Ovoj proslavi prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini , koji  je direktoru škole dr Marijanu  Mišiću uručio Orden Akademske palme, u rangu viteza. U Gimnaziji kažu da se sve više radi na promociji francuskog jezika, jer je zainteresovanost učenika za učenje ovog jezika poslednjih godina opala.

 

“Veoma sam srećan što sam ovde, a danas smo se okupili zbog jednog lepog događaja”, kazao je ambasador Frederik Mondolini. “Od kako sam postao ambasador ovo je moj peti dolazak u Niš, a današnji povod je jubilej bilingvalnog odeljenja na francuskom jeziku i dodela Ordena Akademske palme u rangu viteza direktoru gimnazije. Oreden mu je dodeljen za njegov rad i doprinos u obrazovanju i učvršćivanju veza između Srbije i Francuske”.

Dr Marjan Mišić je istako da je za njega Orden koji mu je uručio ambasador Francuske u Srbiji izuzetno priznaje.

“Orden se dodeljuje na predlog francuskog ministra obrazovanja, a ja sam dobio i pismo francuskog premijera koji mi čestita na izuzetnom uspehu i zalaganju u oblasti obrazovanja i povezivanja naših državi. Priznanje sam primio ja, ali je ovo institucionalno priznanje koje je naslovljeno na adresu Gimnazije “Svetozar Marković” i profesorima koji su čitavu jednu deceniju predano radili na tome da ovo frankofono odeljenje zaista bude kvalitetno”, istako je direktor gimnazije dr Marijan Mišić.

Bilingvalno odeljenje u kome učenici nastavu prate na francuskom i srpskom jeziku oformljeno je 2009.godine, a učenici koji pohađaju nastavu i na ovom jeziku do sada su postizali izuzetne uspehe. To je i garancija opstanka ovog odeljenja bez obzira što se profesori u gimnaziji suočavaju sa nizom problema kada se radi o izučavanju francuskog jezika u Nišavskom regionu.

“Postoji veliki pad broja učenika koji uče francuski jezik”, kazao je Mišić. “Izučava se u tek osam škola u Nišavskom okrugu i to je, čini mi se, veliki problem. Francuski institut je prošle godine pokrenuo program stipendiranja projekata i mi smo ove godine napravili jednu malu strategiju da svaki od tih projekata,  čija je vrednost od po nekih 1500 eura, mora da ima komponentu popularizacije francuskog jezika i francuske kulture”.

Svečanom programu koji je pripremljen ovim povodom prisustvovalo je rukovodstvo Gradske opštine Palilula kao i episkom niški Arsenije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com