Društvo

Deset dana makedonske kulture u Nišu

Udrženje Makedonaca „Vardar“ i ove godine organizuje Dane makedonske kulture u Nišu od 10. do 20. septembra, a kao i do sada manifestaciju će uveličita viliki broj gostiju iz Makedonije. Za ovogodišnje susrete Makedonaca u Nišu predviđen je bogat program, kaže Blage Petruševski, predsednik Udruženja.

Svečano otvaranje Dana makedonske kulture zakazano je za 18 sati u Galeriji NKC-a. Za dobru atmosferu na otvaranju manifestacije pobrinuće se etno sastav “Gracija Niš”. Iste večeri biće otvorena u Galeriji NKC-a i izložba skulptura Saše Popovskog iz Skoplja.

„Cilj ove manifestacije je predstavljanje stvaralaštva u oblasti kulture građana Makedonije koji žive i rade u Srbiji, ali i Makedoniji“, kaže Blage Petruševski. „Na ovaj način želimo da obogotimo i kultrna dešavanja, a tako i kulturni život u Nišu, a treći, i ne manje važan cilj, je zbližavanje srpskog i makedonskog naroda“.

U toku trajanja manifestacije biće organizovano i Veče makedonskog filma kada će posetioci moći da vide film “Zbogum na 20-ot vek” od 19 sati u maloj Sali NKC-a.

Makedonsko pesničko veče održaće se 12. septembra od 18 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Gosti večeri biće Igor Trpčevski iz Prilepa sa muzičkim ansamblom.

“Publici posebno preporučujemo pozorišnu predstavu “Selirijum tremens” u izvođenju teatarske radionice “Prilep”, kaže Blage Petruševski. “Mišljenja smo da će predstava privući pažnju publike zbog istoimenog filma koji je sada prikazan na Filmskim susretima i koji je pobrao simpatije publike. Zbog toga pozivamo sve ljubitelje pozorišta da nam se pridruže i pogledaju predstavu, a dodatna motivacija može da bude i to što se radi o jednom izuzetnom glumcu. Predstava će biti izvedena u Sali Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj ulici”.

Blage Petruševski dodaje da će ove godine u okviru manifestacije biti organizovano i veče klasične muzike makedonskih autora u izvođenju dua “Dolčeca”.

“Pripremili smo i koncert udruženja folklorne grupe “Kopačka” iz sela Dranče, Delčevo. Oni će izvesti kolo “Kopačka” koje je UNESKO proglasio nematerijalnim blagom Makedonije pa je ovo način da se kolo kao takvo očuva, otrgne od zaborava i vidi ga što više ljudi”, ističe Patruševski.

Manifestacija Dani makedonske kulture u Nišu biće zatvorena 22.septembra.

Udruženje Makedonaca „Vardar“ se zahvaljuje svima koji su im ovog puta izašli u susret kako bi realizovali ovu tradicionalnu manifestaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com