Društvo

Deponija u Nišu biće ograđena

Po prvi put gradska deponija Bubanj  u Nišu koja radio d 1969.godine biće ograđena, kaže direktor Javno- komunalnog preduzeća ,,Mediana“, Dragoslav Pavlović.

U toku je i veliki projekat koji se realizuje preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a u pitanju je  ograđivanja deponije koja do sada, od kada postoji, nikada nije bila ograđena.

„Deponija je samo definisana određenim parcelama i širila se  ali nikada nije bila ograđena. Sada ćemo to uraditi kako bi smo sprečili eventualne neprijatnosti ulaskom divljih životinja kojih ovde jer je okolina deponije pošumljena, kao i pasa lutalica“, dodaje Pablović.

Ograđivanje deponije ima za cilj da i se spreči nedozvoljeni ulazak i odlaganje otpada na deponiju.

Pavlović dodaje da je u toku i izrada projekta za izgradnju novog sanitarnog polja S5 na kome će se u budućem periodu odlagati otpad.  Do tada pronalazi se rešenje za dalje deponovanje na postojećem polju.

Dragoslav Pavlovič direktor JKP “Mediana” Niš

„Cilj je napraviti, po prvi put,  sanitarno polje. To znači da imamo kapsuliran otpad, da i sa donje i sa gornje strane otpad bude obezbeđen  specifičnim folijama koje zadržavaju samo smeće a otpadne vode se  kanališu u određene prečistivače i  na taj način izbegava bilo kakav štetan uticaj na životnu sredinu. Ono što je važno je da se definiše lokacija, a to će učiniti grad. To može biti i novio polje S5 ili će možda na već postojećim poljima koja su trenutno aktivna da se stavi folija i preko toga da se radi novi sloj otpada“, kaže direktor Pavlović.

Deponija Bubanj je poslednjih nekoliko godina prepunjena, a posebnim dozvolama resornih insepkcija i ministrstva koristi se polje po polje. Međutim, kako kaže direktor Javno – komunalnog preduzeća ,,Mediana“, trentuno polje S4 je aktivno, ali će se odlaganje otpada uskoro ovde završiti.

Ideja je dugo bila da se ovaj problem reši otvaranjem nove regionalne deponije “Keleš”, ali se sa tim projektom stalo pre nekoliko godina.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com